Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a încercat să scape de dosarul care se afla pe rol la Parchetul General după ce a făcut un memoriu în care a precizat că vrea să fie anchetat pentru infracţiunea „grup organizat infracţional”. Acest memoriu a fost depus la DIICOT, cu o zi înainte ca procurorii de la Parchetul General să înceapă urmărirea penală în dosarul său în care era acuzat de fals. Radu Pricop s-a folosit de un certificat de deces fals pentru a obţine o despăgubire de 10 milioane de euro, conform România TV.
Citeşte şi: DOSARUL „Moşia Brătienilor” în care este anchetat GINERELE lui Traian Băsescu, preluat de DNA VIDEO
Din acest memoriu a rezultat un conflict de competenţă şi abia după 6 luni Parchetul a decis ca dosarul să fie mutat la DIICOT. După analiza noii conduceri de la DIICOT s-a stabilit că ar fi de competenţa DNA-ului chiar dacă a trecut un an de când s-a început urmărirea penală în acest caz. Acum DNA ar putea ancheta şi modul în care cei de la DIICOT au decis să preia dosarul de la Parchetul General, inclusiv pe Alina Bica.
În acest sens, procurorul general Tiberiu Niţu a amintit şi el de conflictul de competenţă, pe care acesta a recunoscut că l-a soluţionat.
„În acel dosar care este pe rol, pot să vă spun că eu am soluţionat conflictul pozitiv de competenţă între secţia de urmărire penală şi DIICOT, conflict pozitiv care a fost declanşat de DIICOT.
Solicitarea a fost cerută de procurorul de caz care s-a considerat compentent să soluţioneze. A solicitat procurorului general soluţionarea conflictului pozitiv, întrucât şi secţia se considera competentă. Un element în cauză pentru a stabili competenţa între cele două structuri ale Miniseterului Public era valoarea prejudiciului, durata soluţionării conflictului a afost mai mare„, a declarat Tiberiu Niţu.
CITEŞTE ŞI: Ginerele lui Traian Băsescu rămâne cu milioanele de euro pentru terenul din Moşia Brătienilor
Totodată, procurorul general a adăugat că odată cu soluţionarea conflictului de competenţă, a verificat şi modul de sesizare.
„Cu ocazia soluţionării conflictului a trebuit să verific şi modul de sesizare, iar modul de sesizare al DIICOT-ului era un memoriu formulat de mai multe persoane printre care şi cele de care faceţi menţiune (n.r. Radu Pricop).
Deşi nu este mod de sesizare prevăzut în codul de procedură penală alături de plângere, denunţ, dintr-un memoriu procurorul poate extrage anumite elemente care să-l conducă la concluzia că ar putea fi vorba despre fapte penale„, a conchis Tiberiu Niţu.
Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, ar putea fi cercetat de procurorii DNA. DIICOT a solicitat procurorilor anticorupţie să preia ancheta în care soţul Ioanei Băsescu este urmărit penal pentru fals şi înşelăciune, alături de alte cinci persoane, în dosarul „Moşia Brătienilor” privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş.