Guvernul României, prin premierul Victor Ponta, a fost, ladat de 1 aprilie, citat la Curtea de Apel Cluj în calitate de pârât, în procesul intentat de către PNL Cluj pentru neorganizarea alegerilor pentru şefia Consiliului Judeţean.
„Urmare a plângerii făcute în contencios administrativ în legătură cu obligarea Guvernului Ponta de a respecta legile şi de a declanşa alegerile parţiale pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, prima înfăţişare va avea loc în data de 1 aprilie, ora 9.30, la Secţia de Contencios administrativ a Curţii de Apel Cluj. Victor Viorel Ponta şi PSD au impresia că se poate glumi pe seama drepturilor cetăţenilor Clujului de a alege şi de a fi ales. Sper să nu trateze situaţia ca pe o glumă, aşa cum s-au obişnuit să guverneze România„, spun reprezentanţii PNL Cluj într-un comunicat de presă transmis joi.
Co-preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, spune că a notificat Guvernul după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ca până la începutul lunii decembrie a anului trecut să fie adoptată o hotărâre prin care să se stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie, data de desfăşurare a alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.
„Fiind vorba despre alegeri parţiale generate de o situaţie prevăzută de Legea administraţiei publice, respectiv cea privind Statutul aleşilor locali, data desfăşurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puţin 35 de zile înaintea votării. S-a ajuns la situaţia ca totul să se trateze prin tribunale din cauza faptului că la PSD înfrângerea legii prin tergiversare şi forţare este normă de lucru. Reamintesc faptul că există şi acţiuni penale împotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrativ”, a explicat Seplecan.
Potrivit citaţiei Curţii de Apel Cluj, în acest proces apare ca pârât „Guvernul României – prin prim-ministrul Victor Ponta”, iar PNL Cluj este reclamant.
În ianuarie, Mihai Seplecan a depus, la Parchetul instanţei supreme, o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta, pentru că nu organizează alegeri parţiale la preşedinţia Consiliul Judeţean Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014, când prefectul judeţului, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014 alături de oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene, pentru fapte de corupţie, iar în 23 iunie a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la spălare de bani.