„Nu este în căderea mea să comentez ce-i în dosar, vinovăţia sau nevinovăţia ei, dar trag un semnal de alarmă privind uşurinţa cu care se ia măsura reţinerii faţă de un avocat. O fac în calitate de decan al baroului Iaşi şi de membru al Consiliului UNBR şi fac apel la cei 33.000 de avocaţi să se comporte ca o breaslă închegată şi nu ca o adunătură de indivizi. Atunci când unul dintre membrii breslei este atacat în acest fel suferă toată breasla”, a declarat Marius Striblea.
Acesta a apreciat că nu există argumente de ordin juridic care să justifice reţinerea de către procurori a Laurei Voicu. „Nu reprezintă un pericol pentru opinia publică, nu a dat în cap nimănui, nu a tâlhărit, nu a comis fapte de violenţă (…) Reţinerea cu atâta uşurinţă a unui avocat pentru o faptă sancţionată cu maxim 5 ani şi pentru care sunt cercetate atâtea persoane fără să fie reţinute nici una până acum cred că este o exagerare„, a apreciat avocatul.
Mai mult chiar, Striblea a lăsat de înţeles că reţinerea Laurei Voicu are legătură cu cazurile pe care aceasta le apără în instanţă. „Se creează un precedent periculos ce mă duce cu gândul la faptul că se încearcă închiderea unor guri„, a conchis Marius Striblea.
Laura Voicu a fost adusă, joi, la DNA într-un dosar nou pentru a fi audiată. Avocata Alinei Bica a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie.
Potrivit DNA, Laura Voicu este acuzată de favorizarea infractorului și instigare la comiterea unei infracţiuni.
De asemenea, în acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de Learciu Niculae, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.
„Avocatul Voicu Laura-Cătălina, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că suspectul Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul nr. 189/P/2012, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.
Din dispoziția inculpatei Voicu Laura-Cătălina, Learciu Niculae a exercitat și alte activități ce țin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reținere și arestare preventivă unde a acordat asistență juridică mai multor clienți ai acesteia.
În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, Voicu Laura-Cătălina a creat condițiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situația de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistență juridică.
Prin prezentarea lui Learciu Niculae ca avocat, Voicu Laura-Cătălina a urmărit și posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operație nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obținerii lor, cu consecința imposibilității utilizării acestora ca mijloace de probă în cauza nr. 189/P/2012 a DNA.
Inculpatei Voicu Laura-Cătălina şi suspectului Learciu Niculae li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală”, se precizează într-un comunicat DNA.
Laura Voicu urmează să fie prezentată, la data de 20 martie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Bucureşti.
Laura Voicu este avocata Alinei Bica, aceasta apărând-o pe fosta şefă a DIICOT în ambele dosare în care aceasta a fost trimisă în judecată, respectiv cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP şi cel disjuns dintr-acesta, în care fostul procuror este suspectat, printre altele, de favorizarea lui Ovidiu Tender, în dosarul RAFO-Carom.