SUA trimit AMBASADOR în România: „Este vorba de un specialist în operaţiuni speciale”

Statele Unite vor trimite ambasador în România, iar acesta va ajunge în scurt timp la Bucureşti, fiind, aparent, vorba despre un diplomat de carieră. Emil Hurezeanu a declarat că este vorba despre „un specialist în operațiuni speciale, un om care are experiență în zone sensibile”.
Ionela Marcu
20 mart. 2015, 07:31
SUA trimit AMBASADOR în România:

„Sunt mai multe explicații ale acestei amânări. E adevărat că este neobișnuit să n-ai un ambasador, mai ales din partea Statelor Unite, într-o țară aliată, de trei ani. Dar practica asta a amânării numirii unui ambasador american a existat și în alte țări. Ungaria a așteptat vreo doi ani și jumătate un ambasador, Ucraina, la un moment dat chiar și Rusia”, a afirmat Emil Hurezeanu, la Digi24.

Citeşte şi: Noul ambasador american la Moscova: Relaţiile dintre SUA şi Rusia se confruntă astăzi cu noi provocări

„La noi a funcționat cealaltă explicație, care ține de hățișul birocrației americane și de blocajele reciproce din administrație, sau din guvern mai precis (…)În mai multe privințe, în mai multe dosare, aceste conflicte dintre un președinte democrat, Obama, și un Congres controlat de adversarii politici, republicani, au dus la impas”, a adăugat jurnalistul.

„Apoi au mai fost două-trei tentative, aproape reușite, de numire a unor ambasadori. O foarte distinsă doamnă, cu relații bune în administrație, care a fost chiar în România să verifice la fața locului situația – aproape că era pe cale de a fi numită și numirea să fie făcută publică – a renunțat. Aud că are o carieră mai importantă între timp”, a mai spus el.

Acum avem de-a face cu un specialist în operațiuni speciale, un om care are experiență în zone sensibile, de interes geopolitic, militar și strategic pentru Statele Unite. Să zicem Afganistan. Mai mult nu vă spun, chiar dacă știu și eu mai multe”, a spus Emil Hurezeanu.

Întrebat dacă a contat și contextul regional pentru care s-a ajuns la o numire, Emil Hurezeanu a răspuns: „Înlocuitorii ambasadorului au fost oameni serioși, vrednici, diplomați de carieră, totuși România e o țară de primă importanță în relația cu Statele Unite în Europa, în estul Europei”.

„Cum se poate observa în ultimul an, e o zonă cu vulnerabilități, care se încarcă cu tensiuni geopolitice noi, neprevăzute. Sigur că cel mai important partener american din regiune, dintr-o regiune atât de sensibilă, ar trebui să aibă un reprezentant pe măsură la București. Ambasadorii au mai multă putere, mai multă vizibilitate și, mai ales între aliați, e bine să ai ambasadori în ambele direcții”, a precizat jurnalistul.

Citeşte şi: James Rosapepe: Când eram ambasador la Bucureşti, am presupus că eram interceptat

Ultimul ambasador plin la București a fost Mark Gitenstein, care și-a încheiat mandatul în decembrie 2012. De mai bine de doi ani, misiunea diplomatică americană a fost condusă de interimari. Statelor Unite li s-a reproşat că nu trimit ambasador plin într-una din ţările cu care au parteneriat strategic, mai ales într-un context regional tensionat provocat de criza ucraineană.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!