Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a aflat în aceste zile, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară, la finalul căreia a vorbit despre importanţa creării Uniunii Energiei la nivelul UE.
„Am subliniat că România susţine puternic acest proiect. Am insistat asupra câtorva priorități pentru România, care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj pe Facebook despre necesitatea creării Uniunii Energetice la nivelul UE
Am reiterat, în acest context, potenţialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră, prin care putem contribui la întărirea securităţii energetice regionale şi europene. Am evidenţiat importanţa cooperării regionale şi atenţia sporită care trebuie acordată regiunilor vulnerabile precum Europa Centrală şi Europa de Est”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
În continuare, şeful statului a vorbit şi despre avantajele creării acestei Uniuni.
„Am susţinut obiectivul de finalizare a pieţei interne a energiei. Pentru România aceasta înseamnă, pe termen mediu şi lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori, menţinerea competitivităţii industriei, creştere economică şi creare de locuri de muncă (…) În același timp, am susținut că viitoarea Uniune a Energiei să asigure o protecţie reală a consumatorilor vulnerabili”, a adăugat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a scos în evidenţă şi progresele pe care le-a făcut România în ultima vreme.
„Am arătat că România a depus eforturi considerabile în ce priveşte consolidarea fiscal-bugetară şi stabilitatea sectorului financiar. Atenţia noastră se va concentra pe consolidarea ritmului bun de creştere economică, precum şi pe continuarea reformelor, în special a reformelor structurale, ca răspuns la recomandările specifice de ţară”
Şeful statului a vorbit şi despre problemele de securitate de la graniţele ţării, cum ar fi conflictul ucrainean şi despre menţinerea sancţiunilor pentru Rusia.
„S-a discutat nevoia de asigurare a unei vecinătăţi a Uniunii Europene predictibile din punct de vedere al securității. În legătură cu situația din Ucraina, s-a insistat pe nevoia implementării neîntârziate şi necondiţionate a Acordului de la Minsk.
Consiliul European a reiterat necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În privința sancțiunilor la adresa Federației Ruse, s-a stabilit că acestea rămân în vigoare” a precizat Klaus Iohannis.
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS a plecat însoţit de soţia sa, Carmen, la Consiliu European de la Bruxelles VIDEO
Totodată preşedintele a pomenit şi despre summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc în mai.
„Referitor la Parteneriatul Estic, eu am susținut că Summit-ul dedicat acestuia la Riga, în luna mai, trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere. Avem în vedere, în special, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia”, a conchis Klaus Iohannis.