Nu toţi bebeluşii sunt la fel. Fiecare are „programul” său. Aşa că unii sunt pregătiţi mai devreme, alţii mai târziu pentru începerea alimentaţiei diversificate. Pediatrii recomandă începerea diversificării la 4 luni, în timp ce alţii recomandă amânarea acestui lucru până după 6 luni.
Urmăriţi semnele pe care bebeluşul vi le transmite. Poate să vă privească insistent în timp ce mâncaţi o supă sau ronţăiţi un biscuite, poate să întindă mâna pentru a lua ceva din farfuria voastra. Dacă bebeluşul poate sta singur în funduleţ, acesta este un semn că îşi poate controla capul şi muşchii.
Puteţi încerca şi următorul test: într-o linguriţă puneţi puţine cereale pentru bebeluşi amestecat cu lapte matern sau formulă. Dacă îl înghite bucuros, atunci sunteţi pe calea cea bună în ceea ce priveşte diversificarea. Dacă îl scuipă supărat, atunci este cazul să mai amânaţi puţin momentul.
Sunt şi legende care spun că dacă bebeluşul este mai mic decât media normală, este cazul să începeţi diversificarea pentru a primi mai multe calorii. Ei bine, este un mit fals. De fapt, bebeluşii iau mai puţine calorii din mâncarea solidă decât din lapte (matern sau formula).
Alimentaţie bebeluşi: Începeţi cu cereale specifice vârstei
Cerealele pentru bebeluşi ar trebui să fie prima opţiune. Le puteţi amesteca cu lapte matern sau lapte praf, iar gustul va fi familiar. După vârsta de 6 luni, copiii încep să piardă din rezervele de fier, iar laptele matern are din ce în ce mai puţin acest nutrient. De aceea, spun specialiştii, este importantă începerea diversificării cu cereale, întrucât acestea sunt îmbunătăţite.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.