ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE. Demonstrații cu câini și standuri cu tehnică folosită în activitatea polițiștilor sunt câteva dintre atracțiile pregătite pentru duminică în Parcul Lumea Copiilor, din sectorul 4 al Capitalei, de Ziua Poliției Române, sărbătorită în fiecare an la 25 martie.
Ministrul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, a participat duminică, începând cu ora 12,00, la ceremonia dedicată eroilor polițiști, la Monumentul Eroilor Militari Români Căzuți la Datorie, amplasat în Parcul Tineretului, în fața Palatului Național al Copiilor. Ulterior, ministrul pentru securitate națională a vizitat expoziția de tehnică din Parcul Lumea Copiilor.
„Această latură civică, pentru că prinde la copii, de mici, este un lucru foarte important pentru societatea noastră”, a spus ministrul, în timpul vizitării expoziției.
El a subliniat că militarii, polițiștii și pompierii români, toți cei care își pun viața în pericol „sunt adevărați eroi”.
Ministrul Oprea consideră că Poliția Română s-a schimbat atât ca dotare, cât și ca mentalitate, motiv pentru care „cel mai important lucru este că suntem apreciați de partenerii internaționali”.
„Tot ce înseamnă conducerea INTERPOL vine aici, la București”, a spus ministrul, subliniind că „asta înseamnă un semn de respect pentru capacitățile, pentru eficiența Poliției Române și pentru relațiile internaționale”.
Pe de altă parte, Gabriel Oprea a menționat că „este foarte important să ai aleși locali, primari, președinți de consilii județene care ajută instituțiile de forță ale statului”.
„Poliția Locală este foarte importantă. Tocmai ne-am zbătut ca să le mărim norma de hrană. Aveau salarii foarte mici, acum au și ei norma de hrană la fel ca și alți colegi. Depinde întotdeauna de primar, cât de gospodar e primarul respectiv, câte resurse alocă. Acum oamenii sunt mai bine plătiți. Și e important, pentru siguranța cetățenilor”, a mai spus Oprea, care consideră că „trebuie să existe o corelație între Poliția Locală și Poliția Națională”.
În cuvântul rostit la Monumentul Eroilor Militari Români Căzuți la Datorie, din debutul festivităților, Gabriel Oprea i-a omagiat pe toți polițiștii români care și-au pierdut viața la datorie, adevărați eroi, „care merită să intre în galeria românilor curajoși și demni, care au făcut cinste țării”.
„Fiecare război, dragi colegi, are eroii săi, iar în războiul continuu cu criminalitatea polițiștii români plătesc cu propria viață prețul liniștii și siguranței românilor. Acești oameni dedicați țării și românilor merită recunoștința noastră, a tuturor”, a accentuat ministrul.
Cu acest prilej, el a urat tradiționalul „La Mulți Ani!” tuturor polițiștilor români care miercuri, de Ziua Bunei Vestiri, își sărbătoresc ziua.
Ministrul pentru securitate națională a depus apoi o coroană de flori la Monumentul Eroilor Militari Români Căzuți la Datorie.
Potrivit Agerpres, au mai fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Sectorului IV și a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din cadrul MAI și a Asociației Veteranilor de Război.
La eveniment a fost prezent primarul Sectorului IV, Cristian Popescu-Piedone.
Ziua Poliției se sărbătorește din 2002 pe 25 martie.
În 1822, primul domnitor pământean, Grigorie Dimitrie Ghica, a înmânat Agiei (fosta poliție) un steag galben având pe o parte icoana Maicii Domnului și pe alta însemnele Poliției. În acel an a fost reformată boierimea mică din Muntenia și s-a stabilit, printr-un proiect de lege, organizarea Poliției. Vechiul drapel, uitat timp de 60 de ani, a fost redescoperit în 1938 și readus în actualitate de generalul de jandarmi pensionar Ioan P. Suciu, care a găsit în arhive un document ce atestă preluarea steagului la 25 martie 1822.
Înainte de 2002, începând cu 1996, Ziua Poliției s-a aniversat pe 8 iulie, pentru că pe 8 iulie 1929 a fost adoptată de Parlament Legea privind reorganizarea poliției generale a Statului, prima lege modernă de organizare a Poliției Române.