ORA DE VARĂ 2015. Duminică trecem la ORA DE VARĂ. Cum ne afectează SCHIMBAREA OREI sănătatea

ORA DE VARĂ 2015. România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an. Perturbările produse de schimbarea orei pot afecta sănătatea.
Marilena Vili
27 mart. 2015, 11:37
ORA DE VARĂ 2015. Duminică trecem la ORA DE VARĂ. Cum ne afectează SCHIMBAREA OREI sănătatea

ORA DE VARĂ 2015. Ora se schimbă în 2015 pe 29 martie, trecerea de la ora de iarnă la cea de vară făcându-se întotdeauna în ultima duminică din luna martie. Ceasul se dă înainte, astfel ora trei dimineaţa devine ora patru, iar ziua aceea are doar 23 de ore.

„Raţiunile pentru schimbarea de la ora de vară la ora de iarnă şi vice versa nu sunt calendaristice cum e la opţiunea de an bisect, ci raţiunile sunt medicale. Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă e de fapt un revers de la momentul la care se avansează orarul cu o oră. Practic, suntem tot la ora atomică, primăvara. Ideea de a întârzia calendarul cu o oră pe perioada iernii se numeşte „day light saving time”, un timp de economisire a luminii pe zi, de exploatare la maxim a luminii naturale care pe perioada iernii este în cantitate mai mică. Pe măsură ce avansezi şi trece echinocţiul de primăvară, la o săptămână de echinocţiu se trece la ora normală, în care practic începe să coincidă din ce în ce mai mult răsăritul soarelui cu ora calendaristică. În primul rând, se calibrează din ce în ce mai mult bioritmul natural al omului cu ritmul astral, zi-noapte, ceea ce e de bine. Şi avantajul este că, strict din perspectivă neurofiziologică, ai timpul de somn suprapus peste timpul de noapte şi mai puţin peste timpul de zi, ceea ce e în avantajul creierului„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Cum ne afectează schimbarea orei sănătatea

Perturbările produse de schimbarea orei ar putea fi însă şi nefaste pentru sănătate și pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție, susţin specialiştii. Cu toate acestea, psihiatrul Gabriel Diaconu este de părere că schimbarea orei poate fi „un lucru bun”, iar cei care ar putea fi afectaţi de schimbarea fusului orar sunt doar câteva „categorii de oameni vulnerabili”.

În momentul în care se schimbă ceasul cu o oră înainte este pe undeva un lucru bun. De ce îl resimt oamenii? Din cauza deprivării relative de somn. Pentru majoritatea oamenilor, faptul că se mută cu o oră înainte sau cu o oră după pe fusul orar, nu înseamnă nimic, dar sunt categorii de oameni vulnerabili pentru care schimbarea fusului orar plus unu sau mai bine zis, minus unu, îi tulbură, în sensul în care generează în mod paradoxal insomnia. Pentru că ei nu-şi mai fac somnul, nivelul lor de hormoni, de stres creşte, metabolismul insulinelor se deteriorează puţin şi ei nu mai adorm noaptea. Şi în perioada asta, primăvara, ai decompensări sezoniere a mai multor tulburări pshiatrice, printre care tulburările afective sunt principale. Cei care suferă (din pricina schimbării de oră n.r.) au diverse forme de tulburare bipolară light (tulburare bipolară uşoară) şi care au oricum în antecedente perioade spontane de 3, 4 zile succesive în care nu au dormit destul, au dormit puţin şi nu au avut nevoie suplimentară de somn sau perioade mai lungi de o săptămână în care au dormit mai mult şi nu s-au odihnit, fără alt motiv. Diagnosticul de tulburare bipolară light nu trebuie să sperie pe nimeni. În zona asta uşor disfuncţională de tip bipolar sunt oameni care e posibil să facă insomnie, paradoxală prin pricina trecerii la ora de vară. Culmea e că pentru ei, tot fototerapia este o soluţie”, a declarat medicul Gabriel Diaconu.

Alte studii realizate în acest sens au scos însă în evidenţă motivele pentru care trecerea la ora de vară este o acţiune inutilă şi ne influenţează în mod negativ sănătatea:

1. ORA DE VARĂ 2015 îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.

2. ORA DE VARĂ 2015 ne perturbă ceasul biologic. Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

3. ORA DE VARA 2015 creşte riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

4. ORA DE VARĂ 2015 creşte rata sinuciderilor la bărbaţi. Un studiu australian apărut în 2008, publicaţia Sleep and Biological Rhythms a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

5. ORA DE VARĂ 2015 creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn. Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

De unde a pornit ideea cu ora de vară?

Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. În anul 1784 a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. 

Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6:00 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. 

În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932.

Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară. Doar ţările din zona tropicală, Japonia şi China se numără printre cele care nu au adoptat ora de vară.

Citeşte şi CFR Călători trece la ORA DE VARĂ. Ce modificări apar în MERSUL TRENURILOR

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Alerte de viscol și ninsori emise pentru aproape toată țara, șapte județe sub cod roșu
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?