Klaus Iohannis a fost întâmpinat la sediul SRI de către şeful Serviciului, Eduard Hellvig şi adjunctul Florian Coldea.
Într-o declaraţie de presă susţinută alături de şeful SRI, după prezentarea bilanţului, Klaus Iohannis a susţinut că, printre lucrurile pe care a vrut să le sublinieze, a fost „despărțirea definitivă de trecut”.
„După 25 de ani putem spune că este meritul celor care au acționat până acum cu profesionalism și seriozitate, de a fi lăsat în urmă complet trecutul și de a fi transformat acest Serviciu și percepția față de el. Serviciul Român de Informaţii a cunoscut, în ultimii ani, un proces amplu de modernizare și de reorganizare și a devenit un vector de stabilitate națională. În aceeaşi măsură cu performanţa, principalul câştig al Serviciului este respectul faţă de regimul democratic ca parte a culturii organizaţionale. După cum am mai afirmat, instituțiile statului nu trebuie să uite niciodată că servesc cetățeanul, iar serviciile de informații au misiunea de a apăra democrația.
O mai bună capacitate de răspuns la provocările de securitate trebuie să fie dublată în continuare de asumarea unei poziţii de neutralitate şi integritate„, a spus Iohannis.
Preşedintele a adăugat că al doilea lucru la care s-a referit a fost „recunoașterea clară a valorii Serviciului în comunitatea euroatlantică”: „Mă bucur să constat că SRI este considerat un partener serios și eficient. Sunt domenii importante precum antiterorismul, contraspionajul, combaterea criminalității organizate în care rolul SRI este puternic apreciat de partenerii strategici.”
„În fine, dar nu în ultimul rând, România a fost lipsită de surprize de ordin strategic, iar aceasta este în bună măsură meritul SRI. În pofida unor evoluții regionale și internaționale îngrijorătoare, România a rămas în anul 2014 un reper de stabilitate al construcției euro-atlantice. SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupției și la consolidarea securității naționale. Acestea sunt, de altfel, și direcțiile de acțiune majore pe care Serviciul și le-a definit pentru anul în curs și pe care le susțin.
Anul 2015 este ultimul dintr-un ciclu asumat de Serviciu în Viziunea Strategică „Serviciul Român de Informaţii în era informaţională” şi cel de debut pentru o nouă conducere instituţională. Va fi un moment definitoriu pentru evoluţia Serviciului, în sensul continuării procesului de transformare în care eficienţa profesională şi respectul pentru democraţie se completează reciproc. Am deplină încredere că domnul director Eduard Hellvig, o persoană care cunoaşte bine atât sensibilităţile societăţii deschise, cât şi rigorile cerute de calitatea României de stat membru al Uniunii Europene, va contribui decisiv la acest proces.
În viziunea mea, principiul care trebuie să definească abordarea în domeniul securităţii este cel al cooperării. Aceasta presupune o bună comunicare și o relaţionare a Serviciului cu partenerii şi beneficiarii săi, cu instituţiile care veghează asupra activităţii sale şi chiar cu societatea în ansamblul său. Voi urmări cu atenție conduita Serviciului, care mă aștept să fie una echilibrată, neutră faţă de jocurile politice şi în relaţie cu societatea„, a declarat Iohannis.
Cu o zi înainte, preşedintele a semnat decrete privind înaintarea în grad a unor generali SRI.
Potrivit Administraţiei Prezidenţaile, Iohannsi a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel ANGHEL Daniel din Serviciul Român de Informații, cel privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel CIOCÎRLAN Adrian din Serviciul Român de Informații şi de acordare a gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel VATRĂ Ștefan din Serviciul Român de Informații.
CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS, la bilanţul MAI: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Ce le cere poliţiştilor VIDEO