La Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă vremea rea este invitată înăuntru pentru ca viitorii piloţi să îi poată face faţă indiferent câte capricii ar avea.
Aviaţia a fost și va fi întotdeauna un domeniu de activitate fascinant și total diferit față de altele. Zborul şi puterea de a controla mii de cai putere devin un lucru la îndemână pentru absolvenţii Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă. De-a lungul carierei lor, piloţii întâlnesc situaţii dintre cele mai diverse. Sunt permanent puşi la încercare. Simulatoarele de zbor de ultimă generaţie fac ca neprevăzutul să fie rezolvat cu succes în lumea reală a aviaţiei.
Instructorul de zbor Cătălin Popescu a explicat ce este de fapt un simulator: „Este un avion construit pentru piloţi ca să se antreneze în situaţii pe care nu le întâlnesc în zbor, pentru fiecare cedare de motor, pentru fiecare chestie”.
Se spune că zborul este influenţat de trei factori importanţi: cel uman, cel tehnic şi cel de mediu. La Şcoala de Aviaţie Civilă oamenii sunt instruiţi să stăpânească maşina şi să se adapteze inspirat vremii mereu schimbătoare.
Un pilot cu exeperienţă nu este niciodată impresionat de vremea capricioasă. Cu toate acestea, există zone cu risc crescut şi, culmea, una din aceste regiuni se află chiar deasupra ţării noastre.
Ceaţa este fenomenul care îi chinuie cel mai tare pe meteorologi pentru că este foarte greu de prevăzut. Cu toate că ea nu pune probleme serioase zborului, blochează ore, poate chiar zile întregi, aeroporturi din întreaga lume.
Pentru a evita orice situaţie neplăcută, piloţii devin scenarişti, iar simulatorul de zbor îi ajută să experimeteze în condiţii extreme. Vremea rea se creează din câteva butoane, iar mintea pilotului este astfel antrenată ca să poată domina cu succes norii, furtunile sau descărcările electrice. Din cabina simulatorului păşesc aşadar către lumea reală, oameni pe care nicio manifestare furioasă a vremii nu-i va speria şi care vor putea duce mii de călători către destinaţia lor preferată în siguranţă.