SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea Regulamentului de funcţionare, care întărea "imunitatea" deputaţilor, stabilind că cererea de arestare preventivă în cazul unui parlsmentar trebuie să fie motivată "în fapt şi în drept". Proiectul reintroducea practic prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Deşi acestea au fost eliminate rapid, miercuri, într-o nouă şedinţă a Comisiei Juridice, proiectul nu a trecut de plen. 
Ionela Marcu
25 mart. 2015, 15:12
SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen

S-au înregistrat 196 de voturi „pentru”, 108 abțineri și patru voturi „împotrivă”, însă fiind un proiect de lege organică, pentru a fi adoptat, noul Regulament avea nevoie de cel puțin 198 de voturi „pentru”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a spus, după vot: „Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”.

 

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR consideră că majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar că s-a limitat dreptul la cuvânt al deputaţilor: „Dreptul la cuvânt ne-a fost tăiat, noi ne-am înţeles. Nu este în interesul parlamentarismului şi politica de pumn în gură a majorităţii nu a dat roade de data aceasta”.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că regulamentul a fost respins din cauza unei” încăpăţânări” de a amâna această dezbartere pentru o săptămână.

Din păcate, s-a respins regulamentul din cauza unei încăpăţânări de amâna dezbaterea cu o săptămână dezbaterea a fost jenantă, nimeni nu a înţeles despre ce este vorba, e păcat de părţile bune, suntem dispuşi să ne aşezăm la masă să discutăm”, a spus Orban.

ITEŞTE ŞI Deputaţii vor din nou SUPERIMUNITATE. Procedurile de arestare a unui parlamentar ar putea fi îngreunate

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a apreciat că motivele invocate de deputaţii UDMR şi PNL care s-au abţinut la vot reprezintă „două încercări jenante de a susţine motive care nu există”.

„Nu s-a dorit transparenţă pentru că nu v-a împiedicat nimeni să vorbiţi, n-aţi dorit ca deciziile CC” să fie prinse şi nici transparentizarea procedurile în cazul cererilor justiţiei. Este un şantaj minor, mi-aţi votat doar două din cinci. Vom relua discuţiile, nu a fost duse la bun sfârşit pentru nişte ambiţii stupide”, a spus Neacşu.

Acest vot are loc după ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentară, eliminând faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate „în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia CCR.

Regulamentul respins mai prevedea şi termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

CITEŞTE ŞI Zgonea: Important este să avem un Regulament care să fie favorabil pentru noi toţi

O modificare a regulamentului care a căzut la vot prevedea că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

Regulamentul instituia şi ora primului ministru odată pe lună, la începtul fiecărei luni calendaristice, iar faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.

Reprezentanţii PNL au criticat, în timpul dezbaterilor, modificările la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe arătând că acestea sunt „ca în gimnastică impuse de PSD”, arătând că prevederea privind revocarea preşedintelui nu aparţine PNL, ci PSD. El a arătat că PNL susţinea ca asupra cererilor de arestare preventivă şi de reţinere să fie dat un vot deschis, nu secret.

Ludovic Orban a spus că PNL nu a căzut niciodată de acord cu articolele care se referă la procedurile de imunitate parlamentară şi la revocarea preşedintelui Camerei.

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, însă, că modificările regulamentului arată o voinţă politică şi că sunt doar două cazuri în care nu există consens.

„Este important că în proporţie de 90% am căzut de acord, în rest, cine a avut dreptate, cine a fost primul nu contează. Modificările acoperă o gaură pe care am avut-o în regulament de an de zile. Uitându-mă la ce se întâmplă la Senat, această Cameră este cu mulţi paşi înainte în reformă decât Senatul”, a afirmat atunci Zgonea.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Produsul Lidl care intră la ofertă de sâmbătă, 25 ianuarie. Retailerul îl scoate la ofertă în toate magazinele din țară. Nu e singura promoție a săptămânii
Capital.ro
S-a aflat pentru cine a lucrat Călin Georgescu. De-acum, adio candidatură!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Vine primăvara. Sfârșit de ianuarie cum n-a mai fost
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Lux la reducere: Lamborghini, Mercedes și BMW scoase la licitație cu prețuri șocant de mici!
MediaFlux
PUTIN, mesaj pentru TRUMP! Anunțul venit de la Moscova: AȘTEPTĂM SEMNALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării