Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

Sistemul de educaţie din România este subfinanţat, în ciuda prevederilor din Legea Educaţiei care spun că 6% din PIB-ul ţării ar trebui alocat pentru învăţământ. În lipsa finanţărilor de la bugetul de stat, sistemul de învăţământ a devenit tot mai greu accesibil pentru studenţi datorită costurilor mare pe care le implică.
Iulian Tudor
30 mart. 2015, 05:50
Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

Puținii bani primiți de la stat, la care se adaugă numărul tot mai mic de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, au afundat universitățile într-o luptă pentru supraviețuire financiară, transformându-le de multe ori în instutuții a căror prioritate este marketizarea ofertei educaționale propuse, pentru a atrage superficial cât mai mulți studenți, în detrimentul investiției în calitate și corelarea proceselor educaționale pe care le oferă cu nevoile pieței muncii și ale societății, potrivit unei analize făcute de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

An de an, această slabă finanțare a universităților îi pune pe studenți în situația de a fi nevoiți să suporte din propriile buzunare problemele financiare cu care se confruntă acestea. Acest lucru presupune creșteri de taxe (de școlarizare sau de cămin) sau introducerea de către universități a unor taxe care fie sunt ilegale, fie sunt la limita legii (taxa de rulment, taxe de înmatriculare, de reexeminare, de mărire), pentru a genera venituri proprii din ce în ce mai mari.

Universitățile au libertatea de a stabili valoarea acestora taxe, motiv pentru care creșterea lor este unul dintre instrumentele cele mai la îndemână pentru rotunjirea veniturilor proprii. ANOSR a urmărit cum au crescut taxele în 21 de universități din România.

TAXELE DE ŞCOLARIZARE

La Universitatea din București taxele au crescut la unele facultăți cu aproximativ 100 de lei la nivelul licență. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași taxele au crescut tot pentru unele facultăți cu aproximativ 200-300 de lei la licență, în funcție de facultate și cu 500 de lei la masterat.

Și la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca au crescut taxele la licență și masterat pentru unele facultăți, un exemplu fiind Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde taxa la licență a crescut cu 400 de lei. La Universitatea de Vest din Timișoara taxele au crescut, în medie, cu 500 de lei pentru toate ciclurile de studiu–licență, masterat și doctorat. La Universitatea Politehnica Timișoara taxele au crescut pentru ciclul de masterat și doctorat. La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați taxele la ciclul licență au crescut la toate facultățile cu 200 de lei, exceptând Facultatea de Medicină unde creșterea a fost de 500 de lei.

La Universitatea din Oradea taxele au crescut diferențiat în funcție de facultate, creșterile fiind de aproximativ 100 de lei, exceptând Medicina unde au existat și creșteri enorm de mari pentru programele în limba engleză, destinate îndeosebi studenților străini – de exemplu creșteri de taxe de la 9.350 de lei la 18.900 de lei pentru studenții din anul II. În cazul Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița creșterile au fost de 300 de lei la licență și 400 de lei la masterat pentru toate facultățile.

Pe lângă creșterile constante ale taxelor de școlarizare, un alt aspect interesant de urmărit este legat de diferențele între taxele de școlarizare ale acelorași programe de studiu de la o universitate la alta. Analizând situația la nivelul mai multor universități din țară, observăm că aceste diferențe nu sunt influențate de costurile reale ale programului de studiu respectiv, ci de prestigiul universității, de cererea care există pentru programul de studiu respectiv sau de poziționarea în țară a universității.

Taxa de școlarizare la Drept

Taxele de școlarizare de la programele de Drept, licență, forma de învățământ la zi, variază între 2.000 de lei – la Universitatea Româno-Americană și 3.600 de lei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Taxa de școlarizare la Științe Economice

În cazul Științelor Economice, licență, forma la zi, taxa de școlarizare variază între 1.500 de lei la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad (de stat) și Universitatea ”Vasile Goldiș” din Arad (privată) și 3.500 de lei, deci mai mult decât dublu, la Academia de Studii Economice din București.

Taxa de școlarizare la Medicină

În cazul specializării Medicină, diferența între taxele de studiu de la diferite universități din țară este și mai mare: de la 4.800 de lei la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.

Taxa de școlarizare la Medicină Veterinară

O altă diferență mare între valorile taxelor de școlarizare este în cazul specializării Medicină Veterinară. Dacă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara taxa de școlarizare este de 3.250, în mod surprinzător, pentru aceea și specializare, un student plătește 7140 de lei la Universitatea ”Spiru Haret” din Bucureşti, universitate privată.

Taxa de școlarizare la Psihologie

În cazul programelor de studiu de la Psihologie, diferențele sunt de la 1.500 de lei, în cazul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, până la 3.100 de lei în cazul Universității din București.

Taxa de școlarizare la Automatică și Calculatoare (sau Calculatoare și Tehnologia Informației)

Și în cazul programelor de Automatică și Calculatoare sau Calculatoare și Tehnologia Informației diferențele sunt
semnificative, cea mai mică taxă de școlarizare fiind tot la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad – 1.900 de lei, iar cea mai mare la Universitatea Politehnica din București – 4.000 de lei.

TAXE DE CĂMIN

Deşi în urma protestelor studenţeşti din toamna lui 2013, Ministerul Educaţiei a crescut subvenţia pentru cămine/cantine cu 10%, acest lucru nu s-a reflectat şi în scăderi de taxe la cămin, din contră, există cazuri în care acestea au fost crescute, cum este de pildă cazul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Un alt aspect important de menționat este faptul că legea interzice orice formă de taxă de garanție, taxă de rulment sau denumită în altă formă decât taxă de cazare pentru prima lună de cazare la cămin. Cu toate acestea, încă există universități care încasează această taxă de la studenți, cum e cazul Universității Politehnica din Timișoara. Mai mult decât atât, există universități care, pentru a evita încasarea directă a acestei taxe, indexează valoarea acestei taxe în prima taxă lunară plătită de studenți – cum este cazul Universității Politehnica din București, Academiei de Studii Economice din București sau Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

TAXA DE ADMITERE

Costurile pentru înscrierea la facultate se pot tripla de la o universitate la alta. Majoritatea universităţilor încasează peste 100 de lei pentru această taxă, existând chiar şi universităţi care încasează peste 300 de lei, cea mai mare taxă de admitere fiind la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi, unde valoarea acesteia este de 350 de lei.

Citeşte şi: ADMITERE FACULTATE, MASTER şi DOCTORAT 2015. Ministerul Educaţiei a stabilit CRITERIILE de admitere

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy