În fiecare lună în spitalele publice din România se fac mii de intervenţii chirurgicale pentru întrerupere de sarcină. Cu inima strânsă sau fără niciun regret în suflet, femeile trec pragul cabinetelor medicale de ginecologie pentru a scăpa de fapturile din pântece. Daca in perioada comunista avortul si contraceptia erau interzise in Romania, iar femeile care recurgeau la aceste metode puteau ajunge la inchisoare, in prezent legislatia din Romania le permite acestora sa faca avort la cerere pana la 13 saptamani. Trist este că în fiecare an numarul nou-nascutilor scade dramatic.
„Am facut un chiuretaj acum cateva minute. Mai am acasa copii. Am hotarat sa renunt la copil pentru ca nu am cu ce sa il cresc. Cand o sa ajung acasa, cu siguranta o sa plang”, spune o tanara careia nu i-a luat mai mult de cincisprezece minute sa ‘scape’ de pruncul pe care nu si-l dorea.
Interesant este că în perioada postului, exista medici ginecologi care refuza să facă întreruperi de sarcină. Au luat aceasta hotarare pentru ca au înţeles ca nu au dreptul sa ia viata nimanui.
Dr. Ionel Cioata, unul dintre cei mai renumiti specialisti in obstetrica – ginecologie din Timisoara, a facut aceasta alegere spunând că la un moment dat şi-a dat seama că avortul reprezintă un păcat capital.
„Am incetat sa mai fac avorturi, pentru ca am constientizat ca exista Dumnezeu, iar avortul este un pacat capital. Am facut foarte multe chiuretaje pentru ca am prins si perioada Revolutiei din ’89. Eram rezident in acea perioada. In anul 1990, intr-un spital din Timisoara, unde am lucrat pana acum patru ani, a fost macel. Acolo zilnic se faceau peste 100 de avorturi”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Ionel Cioata.
Doctorul povesteste ca au fost multe cazuri care l-au marcat de-a lungul carierei.
„Inainte de ’89 ma marcau fetele tinere sau chiar femeile care aveau mai multi copii si din cauza acelui decret, care prevedea ca femeia are voie sa faca intrerupere de sarcina doar dupa al patrulea copil sau dupa doua operatii de cezariana. Multe dintre femei apelau la diverse metode prin care isi puneau viata in pericol. Veneau in stadii depasite, cu complicatii pulmonare, renale si in special complicatii legate de coagularea sangelui. Am vazut femei tinere de 18-19-20 de ani care au murit sub ochii nostri din cauza acelor complicatii. Dupa aceea, ce m-a marcat teribil, a fost imaginea cu doua ambulante in care era sange peste tot. Se faceau pe banda rulanta aceste chiuretaje. Nu au cum sa stearga vreodata din memoria mea acele imagini”, a povestit cu amaraciune doctorul timisorean.
Părăsite de prietenii lor, îndemnate de părinţi sau susţinute din ambele părţi, tinerele ajung la ginecolog pentru a întrerupe o sarcină nedorită. Nu se gândesc că orice măsură intrauterină poate produce efecte secundare, că pot avea mai târziu probleme de fertilitate sau că regretele întârziate nu mai pot îndrepta decizia luată.
Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica din 2013, numarul de avorturi la cerere a fost de peste 80.000, in scadere fata de anii anteriori (2012 – 87.477 de cazuri, 2011 – 102.896 de cazuri, 2010 – 101.271 de cazuri). Cele mai multe se inregistreaza in intervalul de varsta 20 – 40 de ani, cand intre doua si trei femei din 100 fac intrerupere de sarcina in Romania.