Cum Bucureştii vor trebui ca în următorii ani să reducă emisiile gazelor cu efect de seră cu 40%, primarul Capitalei se gândeşte că o soluţie ar fi ca o zi să circule maşinile cu număr cu soţ, iar în următoarea cele fără soţ.
Pe lângă extinderea pistelor de biciclete, Oprescu ia în calcul, in extremis, această soluţie. „Sigur că mă gândesc, dacă se întâmplă cumva ce s-a întâmplat la Paris şi Londra. Eu sper să nu se întâmple”, a spus primarul.
Până atunci însă, Oprescu îşi propune să monitorizeze cu atenţie cantitatea de noxe şi cauzele acestora. „Primul gest şi primul gest este monitorizarea: monitorizarea aerului, monitorizarea prafului şi aşa mai departe”, a mai spus Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu a participat joi la lucrarile Reuniunii Primarilor Capitalelor si Marilor Orase Europene pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, alaturi de reprezentanti din 30 de orase printre care: Londra, Berlin, Roma, Madrid, Amsterdam, Atena, Budepasta, Viena, Strasbourg, Luxembourg,Copenhaga, Dublin.
La reuniunea, gazduita de Primarul Parisului, Anne Hidalgo si de edilul Romei, Ignazio Marino, au participat si Presedintele Frantei, Francois Hollande, ministrul Afacerilor Externe si al Dezvoltarii, Laurent Fabius, precum si Comisarul UE pentru Energie si Combaterea Schimbarilor Climatice, Miguel Arias Canete.
Participantii au convenit asupra importantei impartasirii bunelor practici in domeniul combaterii schimbarilor climatice.
La finalul acestei reuniuni, participantii au adoptat in unanimitate Declaratia de la Paris privind Combaterea Schimbarilor Climatice prin care s-au angajat să contribuie impreuna la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 20% până în 2020 si cu minim 40% pana in 2030. Declaratia cuprinde, de asemenea, un set de actiuni programatice si de masuri vizand colaborarea si schimburile intre entitatile non-statale in domeniul bunelor practici relevante.