Renate Weber despre proiectul PSD privind încătuşarea arestaţilor:Arestarea trebuie să fie excepţia categorică

Europarlamentarul Renate Weber a declarat pentru RFI că proiectul senatorilor PSD privind arestul şi încătuşarea arestaţilor nu poate fi susţinut. În acest sens, demnitarul precizează că starea de libertate pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie regulă. Eurodeputatul spune că "în România întotdeauna s-a făcut abuz de arestul preventiv". Renate Weber precizează că nu se referă strict la cazurile demnitarilor, ci la orice persoană bănuită că a săvârşit o faptă penală. Afirmaţiile demnitarului vin în contextul în care PSD a propus un proiect de lege prin care un politician cercetat pentru corupţie să nu mai fie încătuşat, arestat sau adus cu mandat, doar anchetat sub arest la domiciliu. 
Ionela Marcu
31 mart. 2015, 08:07
Renate Weber despre proiectul PSD privind încătuşarea arestaţilor:Arestarea trebuie să fie excepţia categorică

Renate Weber declară pentru RFI că se trece „dintr-o extremă în cealaltă”.

Nu cred că poate să fie susţinută o astfel de idee, dar mărturisesc că eu n-am văzut iniţiativa, vorbesc strict din relatările pe care le-am văzut în presă. Nu, nu cred că poţi să spui «niciodată, în nici o împrejurare», pentru că sunt situaţii în care apelezi la cătuşe pentru că persoana se opune, pentru că… deci nu văd cum am putea accepta o astfel de idee ca niciodată cineva pentru astfel de infracţiuni să nu fie încătuşat. Şi nu văd de ce am face distincţia între tipurile de infracţiuni”, spune europarlamentarul.

Renate Weber deplânge totuşi unele situaţii în care dreptul la imagine al persoanei arestate este afectat.

„În momentul în care o persoană este lipsită de libertate, a-i pune cătuşele nu este ceva excesiv. Excesiv mai degrabă este în momentul în care persoana aceea e plimbată în faţa tuturor, deci este aspectul celălalt, cel care ţine totuşi de dreptul la imagine. Noi confundăm cele două lucruri, procedurile pe care trebuie să le îndeplinească cei care investighează un caz (…) şi aspectul care ţine de imagine. Asta a fost excesivă în unele situaţii. Trebuie să păstrăm un just echilibru între toate aceste lucruri”.

Renate Weber crede că s-ar impune o dezbatere mai largă privind arestul preventiv.

În privinţa arestărilor, aici cred că trebuie să avem o dezbatere mai largă, care să nu privească doar demnitarii, ci să privească în general orice persoană care săvârşeşte o faptă penală, care este bănuită că a săvârşit o faptă penală.

Eu toată viaţa mea am fost de părere că arestarea trebuie să fie excepţia categorică. Deci starea de libertate pe parcursul cercetărilor penale, pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie regulă. Şi aici cred că de fapt este vorba de legislaţie, când anume poţi totuşi să arestezi pe cineva, să privezi de libertate pe perioada anchetei penale. Aici, în opinia mea, comportamentul persoanei trebuie să fie cel care să-l facă pe judecător să ia o astfel de decizie. Vedem că şi în alte ţări, chiar şi pentru fapte săvârşite cu violenţă se dispune punerea în libertate, dacă cineva a fost reţinut, deci nici măcar acolo nu este de la sine lipsirea de libertate. Este o analiză pe care judecătorul trebuie să o facă”.

Întrebată dacă în România se face abuz de arestul preventiv, Renate Weber a răspuns: „În România întotdeauna s-a făcut abuz de arest preventiv, indiferent cu privire la cine. Nu vorbim acum numai de demnitari, de faptele de corupţie. În România întotdeauna arestul preventiv a fost luat cu maximă uşurinţă. Să nu uităm că am avut perioade de timp când oamenii erau arestaţi ani de zile, fără să fie trimişi în judecată, a fost nevoie de o modificare constituţională, care să impună limita de sus de şase luni pe perioada urmăririi penale, sigur, când eşti în faza de cercetare judecătorească e diferit, dar în România întotdeauna din păcate, lipsirea de libertate pe perioada anchetei penale, deci până ca persoana să fie trimisă în judecată a fost excesivă, în opinia mea”.

Întrebată cum comentează argumentul adus de cele mai multe ori de magistraţi, că persoana respectivă poate influenţa martorii din dosar, Renate Weber a răspuns: „Dar nu credeţi că asta este o chestiune care trebuie apreciată în fiecare caz în parte? Că aşa toţi putem în principiu să fim eventuali infractori. Nu putem judeca aşa, trebuie să judecăm şi să sancţionăm o persoană în funcţie de fapte”.

Declaraţiile europarlamentarului Renate Weber vin în contextul în care senatorul PSD, Nicolae Şerban, a propus modificarea Codului de Procedură Penală astfel încât un politician cercetat pentru corupţie să nu mai fie încătuşat, arestat sau adus cu mandat, doar anchetat sub arest la domiciliu. 

Vezi aici proiectul de lege

Comisia juridică a Senatului va discuta, marţi, propunerea de modificare a Codului de Procedură Penală, inţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae şi aflat în consultare publică din ianuarie, care prevede că inculpatul arestat preventiv nu este încătuşat sub nicio împrejurare, cu excepţia infracţiunilor prin violenţă.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'