Şeful SPP, Lucian Pahonţu, audiat în Parlament

Directorul SPP, Lucian Pahonţu, a fost audiat, marţi, la Comisia de apărare din Senat. Pahonţu a declarat, la finalul audierii, că a prezentat raportul de activitate pe 2014 şi a explicat toate măsurile de securitate luate pentru demnitarii români şi străini.
Iulian Tudor
31 mart. 2015, 09:17
Şeful SPP, Lucian Pahonţu, audiat în Parlament

Lucian Pahonţu a prezentat, în cadrul comisiei, un raport cu privire la modul în care SPP își desfășoară activitatea.

„Am explicat măsurile de securitate pe care le luăm pentru demnitarii români şi străini care vin în România atunci cînd lucrurile stau într-un context internaţional destul de complicat„, a declarat, la finalul audierii, Pahonţu.

Întrebat dacă i s-au cerut explicaţii legate de incidentul de la Parchetul General când s-a creat o busculadă la plecarea lui Traian Băsescu, jurnaliştii reclamând că au fost împinşi de către ofiţerii SPP, Pahonţu a răspuns: „Am explicat toate activităţile pe care SPP le-a desfăşurat in 2014″. 

Marius Obreja, senator PNL, membru al Comisiei de Apărare, a precizat la, rândul său, că SPP a prezentat un raport asupra activităţii, fiind un document care se prezintă anual sau ori de câte ori este nevoie.

„Am remarcat toti membrii comisiei desfasurarea normala a activitatii Serviciului. Pe baza acestui raport, nu putem decela evenimente critice din trecutul apropiat sau din viitor”, a spus Obreja.

Întrebat dacă şeful SPP a făcut precizări legate de evenimentul de la Parchet, liberalul a confirmat că a fost o discuţie.

„Nu am insistat pe asemenea evenimente, neconsiderandu-le semnificative. (…) A fost o discuţie pasageră pe acest gen de evenimente, am discutat despre ele la modul general, chiar indicând Serviciului ca, în virtutea Regulamentului, să evite astfel de gesturi”.

Obreja a declarat că au fost discuţii şi pe situaţia locativă a lui Traian Băsescu: „Serviciul ne-a raspuns foarte precis la acest subiect şi noi l-am privit cu un ochi al celui care il controleaza. Se afla in curs de aliniere. E e in regula ce au facut acolo.”

Potrivit legii nr. 191/1998, privind organizarea şi funcţionarea SPP-ului, activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Anual sau la cererea Parlamentului, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază prezintă rapoarte cu privire la îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, Serviciului de Protecţie şi Pază.

Serviciul de Protecţie şi Pază este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de Preşedintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază are în subordine nemijlocită un prim–adjunct, care este înlocuitorul său legal şi şef al Statului Major, precum şi un adjunct. Prim–adjunctul şi adjunctul au rang de subsecretar de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Câte ouă poţi mânca zilele acestea fără să te îmbolnăveşti? Medicii spun numărul exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta