ALERTĂ MAXIMĂ. RISC DE CANCER din cauza pesticidelor CONTRAFĂCUTE

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România atrage atenţia că pesticidele contrafăcute care intră pe piaţa românească sunt toxice atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor, considerând că vânzarea acestora este o formă de crimă organizată.
Ionela Marcu
31 mart. 2015, 09:18
ALERTĂ MAXIMĂ. RISC DE CANCER din cauza pesticidelor CONTRAFĂCUTE

Cantităţi mari de produse contrafăcute pentru protecţia plantelor sunt fabricate, puse pe piaţă în vreme ce legislaţia comercială relaxată facilitează răspândirea lor, aceasta fiind o formă serioasă de crimă organizată, semnalează Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPPR), scrie ziarulring.ro.

Citeşte şi CUM să găteşti ca să NU faci CANCER

Pentru combaterea acestui fenomen, asociaţia a demarat un proiect care îşi propune să stopeze fenomenul contrafacerii în acest domeniu, reducând astfel efectele adverse asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului. Cele mai periculoase falsuri, susţin reprezentanţii AIPPR, sunt produsele care conţin substanţe interzise prezentate în ambalaje de pesticide. „Produsele contrafăcute sunt un pericol pentru sănătatea fermierilor, a consumatorilor, dar şi pentru mediul înconjurător. Printre caracteristicile care pot fi regăsite la examinarea atentă şi la analizarea produselor contrafăcute se numără calitatea slabă a substanţei active cu un conţinut ridicat de contaminare toxică, precum şi numeroşi poluanţi atât cunoscuţi, cât şi necunoscuţi, care depăşesc limitele stabilite în documentaţiile ONU cu privire la alimentaţie şi agricultură”, spune conducerea AIPPR. „La pesticide a fost mult mai uşor cu contrafacerile pentru că le-au dat drumul cei de la Bruxelles să aibă două nume la acelaşi produs. Fermierii cumpără acel produs şi văd că nu a avut efect, iar ei spun că, dacă îl cumpărau pe celălalt, era mai bun, dar, de fapt, era acelaşi şi la fel de prost. Acesta este motivul care le-a permis tuturor să intre pe piaţă cu toate mizeriile, de aici a pornit breşa”, a declarat prof. dr. Mihail Dumitru, director general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului, pentru ziarulring.ro.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre sucurile de fructe şi legume

„Nu avem niciun laborator de analiză a produselor” Prof. dr. Mihail Dumitru ne spune că problema falsurilor este la fel de gravă şi la îngrăşăminte chimice. „În România intră îngrăşăminte falsificate şi aici sunt volume mari şi tot nu le vede nimeni. Simplul fapt că îngrăşămintele contrafăcute duc fermierul la faliment este suficient de grav. Cea mai simplă soluţie de rezolvare a problemei ar fi ca la graniţă să li se ceară un buletin de analiză, să ştim dacă au vreun risc pentru mediu, pentru sănătatea umană. Ar trebui să avem şi noi o instituţie specializată în ţară care să poată analiza oricând orice produs. Nu este admisibil ca ţara asta să nu aibă un laborator specializat într-un domeniu atât de important. Jumătate din pesticide nu sunt analizate pentru că spun că formula este secretă, iar controalele s-au subţiat de tot. Nu există interes la ora actuală să se facă un control riguros”, a mai precizat prof. dr. Mihail Dumitru.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație