Statisticile legate de aceasta afectiune au devenit din ce in ce mai ingrijoratoare: in fiecare an, aproximativ 7000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar, iar aceasta boala este si principala cauza de deces in randul femeilor din Romania.
Totusi, la capatul acestor cifre pesimiste, exista si o raza de speranta: 70% dintre cazuri pot fi despistate si tratate pana la vindecare printr-o simpla autoexaminare.
Simptomele premonitorii care avertizeaza aparitia cancerului mamar
„Dupa depasirea varstei de 20 de ani, este recomandat ca orice femeie sa inceapa sa se palpeze o data pe luna, cu o saptamana inainte de menstruatie. E important de retinut ca prezenta nodulilor nu este neaparat un indicator al cancerului mamar, insa nu trebuie in nici un caz ignorat. Mai mult decat atat, 8 din 10 noduli sunt benigni sau doar chisturi mamare (saculeti plini de lichid), dar intotdeauna este mai bine ca atunci cand simtiti orice modificare a sanului sa consultati medicul specialist. Majoritatea formatiunilor maligne care duc in timp la aparitia cancerului sunt de cele mai multe ori nedureroase si nu incomodeaza la atingere, insa oricare ar fi cazul, daca descoperiti un nodul la nivelul sanului, trebuie sa mergeti la un control. Retineti, cancerul poate fi depistat clinic cu ani de zile inainte de a se manifesta cu o simptomatologie concreta„, explica Dr. Florentina Pescaru, medic specialist oncologie medicala in cadrul Spitalului Sf. Constantin.
Desi in lupta impotriva cancerului la san cel mai adesea timpul face diferenta, exista si alti indicatori:
– In cazul cancerului mamar inflamator, simptomatologia este asemenea unei infectii: sanul prezinta inflamatii si roseata, pielea prezinta pigmentari maronii, poate prezenta cruste si descuamari sau aspectul unei coji de portocale.
– Sanii isi pot schimba dimensiunea in mod vizibil si devin drastic asimetrici.
– Modificari la nivelul mamelonului: acestea isi schimb forma, pigmentatia devine mai intensa si pot aparea scurgeri. In cazul femeilor de peste 50 de ani, mamelonul poate fi distorsionat din cauza aparitiei unor excrescente si ingrosari la nivelul epidermei.
„Nimeni din familie nu a avut cancer la san, asa ca nu am de ce sa-mi fac griji” – o preconceptie gresita
„Desi factorul genetic constituie un declansator insemnat pentru aparitia acestei boli, 80% din cazurile de cancer mamar nu au istoricul familial ca factor de risc. Actualmente, varsta este un pericol tot mai mare, astfel ca femeile de 65 de ani au un risc de doua ori mai mare sa se confrunte cu diagnosticul cancerului mamar decat o femeie de 40 de ani. La fel, in perioada de premenopauza (45-49 de ani) si postmenopauza, incidenta acestuia este mult mai mare. Printre alti factori de risc se numara menopauza menarha (primul ciclu) precoce – inaintea varstei de 12 ani, menopauza intarziata (dupa 55 de ani) si bineinteles, un stil de viata neglijent, neechilibrat caracterizat prin excesul de cafea, tutun, sedentarism si obezitate”, incheie Dr. Florentina Pescaru, medic specialist oncologie medicala in cadrul Spitalului Sf. Constantin.