Fraţii Ioan şi Viorel Micula spun că deocamdată nu au primit decizia Comisiei Europene şi ameninţă că vor contesta hotărârea prin care ar trebui să returneze statului român 76 de milioane de euro.
Fraţii Micula vor să atace în instanţă, la forurile europene şi naţionale, decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze de la ei despăgubirile acordate în urma sistării unui program de susţinere a investiţiilor în zonele defavorizate, considerând-o abuzivă. „CE nu poate să invalideze un angajament luat de România, pentru că o putere executivă nu poate anula o hotărâre judecătorească. Noi nu am primit nicio înştiinţare de la ei, nici oficială, nici neoficială, dar dacă vom primi o asemenea decizie, o vom contesta”, a declarat Ioan Micula, potrivit ECONOMICA.NET. El spune că, în cazul în care grupul deţinut de el şi fratele său va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere în instanţă de la statul român despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, cât valorează investiţiile făcute de ei în România.
„Noi nu avem decizia Curţii Europene şi CE este un organism care are putere executivă, dar nu are putere judecătorească. România nu şi-a pierdut suveranitatea. Dacă apare acea decizie o s-o atacăm şi o s-o desfiinţăm. Statul român zice că e impins de CE este problema statului roman”, a spus Ion Micula.
Fraţii Micula s-au declarat investitori suedezi şi au beneficiat de ajutoare până in 2005. Când ajutoarele au fost anulate, ei au dat statul în judecată. Comisia Europeană consideră, însă, că întreaga schemă de ajutoare a fost făcută cu dedicaţie pentru investitori favorizaţi de guvern, precum fraţii Micula.
Oamenii de afaceri au câştigat un proces la curtea de la Washington, prin care au obţinut despăgubiri de peste 80 de milioane de euro de la statul român. Comisia Europeană afirmă, însă, că nu doar ajutorul de stat este ilegal, dar şi acordarea acestor despăgubiri.