Strategia educaţiei conţine datele unui studiu realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP), potrivit cărora şansele de angajare sunt mai bune pentru absolvenţii învăţământului profesional şi tehnic. Pentru această categorie, rata de angajare este mai mare decât în cazul absolvenţilor de învăţământ teoretic cu acelaşi nivel de pregătire, respectiv cu 4,1 puncte procentuale în România şi cu 5,6% în UE, conform situaţiei din anul 2010.
Această constatare evidențiază importanța formării profesionale inițiale, România având o pondere relativ bună a tinerilor înscriși în învățământul profesional și tehnic din totalul elevilor înscriși în învățămîntul secundar superior: 61,9% în România, față media UE 28 de 50,4% (date pentru anul 2012).
În acelaşi studiu se mai arată că România are o ponderea mică a investițiilor pentru formarea profesională continuă a întreprinderilor din România din totalul costurilor cu forța de muncă, la jumătate din media la nivel european (0,4%, față de 0,8%) și un procent mic al angajatorilor din România care oferă programe de formare profesională continuă pentru salariații proprii (24%, față de 66% nivel european). În aceste condiții, conform datelor pentru anul 2010, în România, rata de participare a angajaților la programe de formare profesională continuă se situează la mai puțin de jumătate din media europeană (18%, față de 38%), asemenea ratei de participare a angajaților în formarea la locul de muncă, care este 18% în România, față de 38%, media la nivel european.
Citeşte şi: STRATEGIA EDUCAŢIEI până în 2020: Cum vor autorităţile să îmbunătăţească învăţământul din România