Traian Băsescu, declaraţii unioniste la Chişinău: Am crezut şi cred că românii pot trăi într-un singur stat

Traian Băsescu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Chişinău, că Republica Moldova şi România sunt "acelaşi popor, aceeaşi naţiune în două state independente". Fostul şef de stat a adăugat că acest lucru nu înseamnă neaparat că această realitate trebuie să rămână aşa". Întrebat de jurnaliştii moldoveni ce părere are despre faptul că ginerele său este suspectat de şantaj în acelaşi dosar cu Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte moldovean, Traian Băsescu a răspuns: "Justiţia funcţionează".
Ionela Marcu
03 apr. 2015, 06:09
Traian Băsescu, declaraţii unioniste la Chişinău: Am crezut şi cred că românii pot trăi într-un singur stat

Traian Băsescu a făcut nou declaraţii vineri la Chişinău, prilej cu care fostul şef de stat şi-a exprimat încă o dată gândurile unioniste.

„Niciodată nu am privit Republica Moldova altfel decât am declarat în timpul mandatelor mele de preşedinte: ca fiind o ţară independentă, însă acelaşi popor, aceeaşi naţiune în două state indepndente: România şi Moldova. Ceea ce înseamnă că această realitate a momentului trebuie neaparat să rămână aşa. Am fost întotdeauna un unionist. Am crezut şi cred că românii pot trăi într-un singur stat„, a precizat Traian Băsescu al Chişinău.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu am cerut cetăţenia Republicii Moldova. Atmosfera politică nu este acum propice VIDEO

Totodată, Traian Băsescu a declarat că românii şi moldovenii încă trăiesc în baza deciziilor pe care le-a luat Hitler cu Stalin.

„Cetăţenii din România şi din Republica Moldova trăiesc în baza deciziilor lui Stalin şi Hitler. Nu ne poate obliga nimeni să ţinem cont la nesfârşit de decizia pe care a luat-o la un moment dat Hitler cu Stalin şi au pus-o în aplicare Ribertrop şi Molotov. Eu am denunţat acest pact ca preşedinte. Nu mă voi dezice acum, după ce mi-am terminat mandatul, de această condamnare”,a mai adăugat fostul şef de stat.

Fostul şef de stat a dorit să menţioneze că nu are niciunn interes politic în Republica Moldova şi că singura sa dorinţă ar fi unirea celor două state.

Nu am niciun interes politic în Republica Moldova, în schimb am o mare dorinţă de apropiere, până la contopire a Republica Moldova cu România şi voi sluji acest obiectiv ca fost preşedinte al României„, a adăugat fostul preşedinte. 

Întrebat dacă mesajul unionist mai este actual în România, ţinând cont că că de fiecare dată când venea în Republica Moldova Traian Băsescu făcea băi de mulţime, iar succesorul său este acum mai distant, fostul preşedinte a răspuns: „Nicidecum. Fiecare preşedinte are priorităţile lui. Eu am făcut o prioritate din apropierea dintre Republica Moldova şi România de la începutul primului mandat şi nu mi-a reuşit întotdeauna. Au fost perioade de îngheţ în care am aruncat cu pietre peste frontieră pe vremea preşedintelui Voronin. Întâi ne-am pupat, apoi am aruncat cu pietre”.

În plus, fostul şef de stat a vorbit despre lupta anticorupţie şi drumul european al Republicii Moldova.

„Decizia politica conteaza enorm în implementare şi lupta împotriva corupţiei. Accelerează sau nu accelerează procesele. Şi România a avut un parcurs, a avut nevoie de 14 ani pentru a intra în UE după semnarea acordului de liber schimb pentru că au fost fluctuaţii în acest interval 1993-2007 în abordarea politică a vitezei de pregătire a ţării pentru intrarea în UE. 

Decizia politică e fundamentală pentru pregătirea integrării, începerii negocierilor. Pentru intrarea în UE e o chestiune de reformare a instituţiilor. Ori, aici prima responsabilitate o au politicienii. Ţine strict de politicieni. 

Acum se spune… DNA, vă ordon, treceţi Prutul!” 

Citeşte şi: Scandal în R. Moldova din cauza vizitei lui Traian Băsescu: Fostul preşedinte, atacat dur

Cu ocazia vizitei la Chişinău, Traian Băsescu a fost decorat, joi, de preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, cu ordinul „Ștefan cel Mare”. Fostul preşedinte a precizat că nu a cerut încă acordarea cetăţeniei Republicii Moldova pentru că nu consideră că  atmosfera politică de aici este „propice pentru aşa ceva”, dar nu renunţă la acest obiectiv.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!