Partidele sunt obligate atât pe vechea lege a finanțării partidelor, cât și pe proiectul nou să publice în Monitorul oficial lista persoanelor fizice și juridice care au făcut în anul fiscal precedent donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară. Totodată pe noua lege, promulgată de Camera Deputaților în urmă cu două săptămâni, partidele au obligația să publice lista persoanelor fizice și juridice care au acordat împrumuturi partidelor a căror valoare depășește 100 de salarii de bază minime brute pe țară, precum și suma totală a donațiilor confidențiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe țara primite, până la data de 30 aprilie a anului următor.
În anul electoral 2014, partidele din judeţul Sibiu au strâns, conform turnulsfatului.ro, aproximativ aceiași bani din donații ca şi în 2013
Diferența e făcută de numele și funcțiile persoanelor care au acordat bani partidelor. La social-democrați, banii sunt strânși în majoritate de la oamenii cu funcții publice, dar și de la un important om de afaceri, la FDGR banii sunt adunați din cotizații și donații, PDL a strâns bani de la consilieri județeni și de la o firmă cu acționari maltezi, iar în cazul PNL, aici există o singură persoană din Sibiu care a donat cu acte bani la partid: Klaus Iohannis, președintele României. Conservatorii au la lista de ”cotizanți la partid” o singură societate comercială.
PNL Sibiu stă în Klaus Iohannis
Pe lista prezentată de liberali în Monitorul Oficial, în dreptul județului Sibiu nu apare decât un singur nume: Klaus Iohannis. Fostul primar al Sibiului a donat partidului anul trecut 9.500 de lei. Cel mai important finanțator al liberalilor este europarlamentarul Adina Vălean, soția fostului președinte Crin Antonescu. Eruoparlamentarul a achitat 22.600 de lei. ”Nu știam că apare pe listă doar domnul Iohannis. Explicația este că deși au fost mai mulți oameni care au sprijinit financiar organizația, partidul, au făcut-o cu sume mai mici decât pragul cerut de lege pentru a fi declarați, acele 10 salarii minime pe economie”, a declarat președintele PNL-ului vechi, Mircea Cazan.
Conservatorii, ajutați de familia Marinescu
Singura societate care a sprijinit financiar PC Sibiu, și a și declarat oficial acest lucru, este SC Montana Steel Construct SRL. Suma este de 22 mii de lei. Acționarul unic al societății este Elida Marcela Marinescu, cea care mai este acționar și în Atlanta Ind. SRL alături de Romulus Marinescu și Cristian Mihai Marinescu (ex-PSD). În 2007, Atlanda Ind. SRL figura pe lista sponsorilor PNL, atunci societatea a contribuit la bugetul liberalilor cu 5.000 de lei. Înainte de asta, familia Marinescu era apropiată social-democraților.
PDL: Șovăială, Cîmpean și maltezii
Democrat-liberalii sibieni au contribuit în total, în acte, cu aproape 70 de mii de lei. Constantin Șovăială, noul vicepreședinte al Consiliului Județean a achitat pentru partid și cauză 23 de mii de lei, în timp ce colega lui, avocatul Daniela Cîmpean a plătit 10 mii de lei. Șovăială este și secretar executiv al organizației județene, rămas în funcție și după formarea noului PNL.
Alături de cei doi, pe lista sponsorilor apare și o societate comercială, General Logistics Sibiu, care a donat PDL Sibiu 33 de mii de lei. Societatea este cea care dezvoltă proiectele imobiliare Eva Residence și Spring Hill Residence, toate adunate sub numele Zacaria Group.
Acționarii firmei sunt o societate din Cipru, Alf. Mizzi & Sons Investments Limited (99%) și Alexander Mizzi cu 1%. Persoane fizice împuternicite de acționarul principal sunt Alan Mizzi, Scifo Diamantino Jonathan și Alexander Mizzi, toți trei născuți în Malta.