Funcţionari din primăria Craiova, arestaţi pentru că au luat şpagă bani, peşte, ouă şi o curcă

Doi funcționari publici din Craiova au fost arestați miercuri, la solicitarea DNA Craiova, pentru că ar fi primit şpăgi de mii de euro și lei în mod repetat ca să intervină pentru angajarea mai multor persoane la instituții ale statului, pentru pensionări pe caz de boală și eliberarea certificatelor de persoană cu handicap, potrivit GDS.ro. Este vorba despre fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, Rodica Ţenea, în prezent consilier juridic la primărie, și de șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache.
Romania TV
03 apr. 2015, 15:24
Funcţionari din primăria Craiova, arestaţi pentru că au luat şpagă bani, peşte, ouă şi o curcă

Potrivit DNA Craiova, valoarea șpăgilor era următoarea: 8.000 de euro – postul de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova, 3.000 de euro – postul de educator specializat, 2.000 de euro – postul de șofer, 3.000 de lei postul de îngrijitoare la Direcția Generală pentru Protecția Copilului și 2.000 de lei – pensionarea medicală. Smarandache a primit șpăgi și în ouă, pește, inclusiv o curcă. Procurorii cercetează mai multe persoane implicate în rețeaua infracțională.

Cei doi funcționari arestați creaseră o adevărată rețea prin care primeau șpăgile. Ei se foloseau de un intermediar care recepționa banii sau îi punea în contact cu persoanele interesate să obțină slujbe sau certificate de persoană cu handicap, potrivit unui comunicat al DNA. Atât de bine era organizată rețeaua, încât Smarandache a fost anunțat la un moment dat de o persoană că au telefoanele ascultate. Acesta s-a speriat și a distrus mai multe probe, acte medicale, pe care le-a aruncat într-un tomberon.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, Radu Smarandache, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, a pretins și primit, printr-un intermediar, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite, sau de la aparținători ai acestora.

Smarandache a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării mai multor persoane în anumite grade de handicap. Acesta avea printre atribuțiile specifice și pe acelea de a răspunde și verifica, alături de ceilalți specialiști ai serviciului, de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap.

La rândul ei, inculpata Rodica Țenea, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, prin același intermediar, a pretins și primit, în perioada 2012 – 2015, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții.

Persoana care a intermediat șpăgile a avut astfel de înțelegeri și cu Radu Smarandache, potrivit DNA Craiova. Ca șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, Smarandache împreună cu o terță persoană au stabilit ca aceasta din urmă să racoleze persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite, iar pentru aceasta au convenit ca terța persoană să pretindă o șpagă de 1.000 de lei pentru încadrarea în gradul I de handicap cu însoţitor şi 500 de lei pentru încadrarea în grad de handicap accentuat şi, astfel, să beneficieze de o indemnizaţie specială. Sumele de bani urma să fie remise ulterior lui Smarandache. Cu planul pus la punct, Smarandache a pretins şi primit, în 2013, suma de 500 de lei de la un bărbat pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap accentuat, pentru mama acestuia. După același mecanism, Smarandache a primit, în cursul anului 2014, 500 de lei pentru reînnoirea unui certificat de încadrare în grad de handicap accentuat și 1.000 de lei pentru obţinerea unui certificat de încadrarea în gradul I de handicap cu însoţitor. Șeful Serviciului a cerut 500 de lei și în 2015 pentru obţinerea unui certificat de încadrarea în grad de handicap accentuat a tatălui unei persoane, bani pe care urma să-i primească în scurt timp. Pe 27 martie 2015, Smarandache s-a întâlnit cu persoana respectivă aproape de locul său de muncă, a acceptat suma de 500 de lei și a primit actele medicale, dar banii trebuia achitați câteva zile mai târziu, pe 30 sau 31 martie. Acesta nu s-a mulțumit cu banii și a acceptat să primească o curcă, pește și ouă ca semn al recunoștinței clientului. După această întâlnire, Smarandache a fost avertizat de o cunoştinţă că are telefonul ascultat şi a încercat să distrugă dovezile.

DailyBusiness
MII de pensionari riscă să aștepte LUNI întregi după pensii!
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Banca Transilvania, anunț pentru milioane de români. Toți cei care au card trebuie să fie atenți, există riscul să rămână fără bani
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de case trebuie să plătească. Se aplică de astăzi, 30 septembrie
Playtech.ro
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Superbă, de NERECUNOSCUT FOTO
DailyBusiness
ALERTĂ în Galați! Evacuarea de urgență a locuitorilor de pe lângă albia râurilor, anunță Prefectura
Adevarul
Israelul a bombardat Yemenul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
O nouă funcție pe Google Maps. Șoferii sunt principalii beneficiari
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Lista localităților în care școlile sunt închise luni! Ministrul Educației a făcut un anunț referitor la suspendarea orelor
Cancan.ro
Ce mesaj au primit bucureștenii care au încercat să comande mâncare on-line în timpul ciclonului Ashley
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele regret al lui Ion Iliescu. Ce a făcut fostul președinte al României: Nu am fost neapărat fericit...
StirileBZI
Când trece România la ora de iarnă, în 2024: Cum dăm ceasurile
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Premierul rus Mihail Mişustin se va întâlni cu preşedintele iranian la Teheran
MediaFlux
VIN AJUTOARELE FINANCIARE! Cine primește bani la IARNĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere