Gherguţ Lulian, în vârstă de 40 de ani, şef al securităţii la o mină de mangan din nordul Burkina Faso, conducea misiune de patrulare când a avut loc atacul.
Cinci bărbaţi înarmaţi cu puşti AK47 au deschis focul asupra maşinii în care se afla acesta. Şoferul său, dar şi un jandarm au fost răniţi grav, relatează România TV. Ei au fost duşi de urgenţă la spital pentru a fi operaţi. Agresorii, despre care se crede că sunt rebeli tuaregi afiliaţi al-Qaida, l-au obligat pe român să urce într-o maşină de teren şi l-au dus către graniţă. Autorităţile se tem că l-au dus în nordul Mali sau în Niger, zonă împânzită de rebeli, islamişti şi bande criminale.
Atacul, care a fost scurt, dar extrem de bine organizat, a avut loc la proiectul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timiş Corporation deţinută de Frank Timiş. Timiş este un om de afaceri cu cetăţenie română şi australiană, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de Vest, în special în petrol şi minerit.
CITEŞTE ŞI Un ROMÂN a fost RĂPIT de persoane înarmate în Burkina Faso. MAE a activat Celula de Criză
Iniţial au apărut informaţii că românul avea şi cetăţenie franceză, dar Ministerul de Externe de la Paris a precizat că nu este aşa. Ministrul român al afacerilor externe a activat Celula de Criză care s-a reunit deja, a analizat informaţiile şi a trimis instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Şi Guvernul din Burkina Faso a activat o celulă de criză şi îl caută pe român. Aceasta este prima răpire a unui cetăţean străin în Burkina Faso.
MAE a precizat, duminică, că românul răpit nu a fost rănit în schimbul de focuri.
„Celula de criză convocată de ministrul Afacerilor Externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri şi al nopţii, fiind în contact cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autorităţile franceze. Totodată, Celula de Criză a MAE a informat familia cetăţeanului român şi menţine o legătură permanentă cu aceasta. În continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activată de ministrul Afacerilor Externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz„, potrivit unui comunicat MAE.
Ministerul de Externe precizează că românul făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri.
Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor, informează MAE.
De asemenea, ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor.