Cele două proiecte vizează realizarea unui ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Mehedinţi”, şi au fost semnate, din partea beneficiarilor, de Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, respectiv Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.
”Am cerut preşedinţilor de consilii judeţene să fie foarte operativi în ceea ce priveşte pregătirea şi implementarea proiectelor. Dacă nu se accelerează procesul de derulare a contractelor, efortul nostru, al ministerului, este în zadar. Am semnat 95% din toate contractele, dar am rămas în urmă la absorbţie efectivă a fondurilor. Trebuie să dovedim că suntem capabili să implementăm proiectele, astfel încât în luna iulie Comisia Europeană să ne ridice reţinerea de 25%. Vestea bună este că în ultimele trei luni, respectiv ianuarie-martie, am depus facturi în valoare de circa 100 milioane Euro. Şi trebuie să continuăm, pentru a ne atinge ţintele”, a spus ministrul László Borbély.
Prin implementarea unui Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin (42.968.666 Euro, fără TVA), se va realiza colectarea selectivă a deşeurilor, vor fi construite a 3 staţii de transfer – la Bozovici (3.400 t/an), Pojejena (8.060 t/an) şi Oţelu Roşu (8.388 t/an) –, o staţie de sortare şi o staţie de tratare biologică simplă, ambele la Lupac (33.731 t/an). De asemenea, vor fi închise şi reabilitate 8 depozite urbane de deşeuri neconforme (Anina, Băile Herculane, Bocşa, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa) şi 97 depozite rurale de deşeuri neconforme.
”Felicit autorităţile locale din judeţul Mehedinţi pentru că au trecut deja la treabă şi au transmis către ANRMAP, din fonduri proprii, documentaţia de atribuire pentru unul din contractele subsecvente, dar trebuie să recuperaţi ceea ce s-a pierdut în această perioadă de pregătire”, a ţinut să precizeze ministrul Mediului.
Proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Mehedinţi”, în valoare totală de 90.016.638 euro fără TVA, presupune investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, precum şi în sistemul de colectare a apelor uzate. Acesta va fi implementat pentru aglomerările Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Vânju Mare, Baia de Aramă, Şimian, Cujmir, Braniştea, Gura Văii, Rogova şi Comanda, de către Operatorul Regional „S.C. SECOM S.A.”, aproximativ 140.000 de locuitori urmând să beneficieze de un sistem de apă şi canalizare la standarde europene.
După implementarea proiectului, 99.6 % din populaţia acestor localităţi va fi conectată la reţeaua de apă potabilă şi va avea acces la surse de apă în condiţii de siguranţă. Astfel, gradul de conectare la sistemul de canalizare va atinge, la sfârşitul anului 2015, o medie de 96.76% în aglomerările în cauză.