Alimentele care conțin bacterii, viruși, paraziți sau diferite substanțe chimice provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer, potrivit Agerpres.
„Faptul că subestimăm semnificativ numărul de persoane care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din lanţul alimentar şi a microorganismelor obişnuite, cum ar fi Salmonella şi Campylobacter, ar trebui să fie semnale de alarmă în numeroase domenii implicate în lanţul alimentar. O eroare de funcţionare în siguranţa alimentaţiei, în oricare dintre elementele lanţului, de la mediul înconjurător, producţia primară, procesare, transport, comercializare, şi până la livrare sau preparare în casă, poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii şi economiei”, spune Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, citată într-un comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Apar mereu noi amenințări la adresa securității sanitare a alimentelor: schimbările care intervin în producție, în distribuirea și consumul alimentelor, modificările de mediu, agenții patogeni noi și emergenți, rezistența la medicamente antimicrobiene pun numeroase probleme sistemelor naționale de securitate a alimentelor, iar sporirea numărului de călătorii și dezvoltarea comerțului cresc probabilitatea unei propagări internaționale a contaminării.
OMS sprijină statele membre să prevină și să depisteze escaladarea bolilor de origine alimentară, ajutându-le să le facă față conform Codex alimentarius, care cuprinde norme internaționale, directive și coduri de practici vizând alimentația și care acoperă principalele alimente și procese de prelucrare. Alături de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), OMS avertizează statele în cazul unor urgențe la nivelul securității sanitare a alimentelor, prin intermediul unei rețele de informare internațională.
Securitatea alimentară a alimentelor este o responsabilitate comună și este importantă colaborarea pe întreaga filieră de producție alimentară — de la agricultor și producător la distribuitor și consumator.
De exemplu, Manualul OMS „Cinci chei pentru alimente mai sigure” conține recomandări practice destinate distribuitorilor și consumatorilor în privința manipulării și pregătirii alimentelor. Prima este curățenia, a doua — separarea alimentelor crude de cele preparate, a treia — o tratare termică suficientă a alimentelor (fierbere, prăjire, etc.), a patra — menținerea alimentelor la o temperatură adecvată și a cincea cheie — utilizarea unor produse sigure (inclusiv a apei).
Ziua Mondială a Sănătății 2015 este o bună ocazie pentru sensibilizarea celor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, a agricultorilor, producătorilor, vânzătorilor și personalului din sănătate — și a consumatorilor în aceeași măsură — cu privire la importanța siguranței sanitare a alimentelor și la rolul pe care îl poate juca fiecare din cei enumerați pentru ca nimeni să nu se îndoiască de alimentele pe care le consumă.
CITEŞTE ŞI: Adevărat sau fals? Mituri despre alimentaţie transmise din generaţie în generaţie