Avertisment OMS: Subestimăm semnificativ numărul îmbolnăvirilor din cauza chimicalelor din alimente

Cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie 2015, Organizația Mondială a Sănătății încurajează eforturile care vizează îmbunătățirea securității sanitare a alimentelor de la fermă în farfurie și în toate etapele intermediare. Potrivit estimărilor, alimentele produse sau servite în condiții neigienice se află la originea a circa două milioane de decese pe an, printre care un mare număr de copii.
Iulian Tudor
07 apr. 2015, 08:06
Avertisment OMS: Subestimăm semnificativ numărul îmbolnăvirilor din cauza chimicalelor din alimente

Alimentele care conțin bacterii, viruși, paraziți sau diferite substanțe chimice provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer, potrivit Agerpres.

Faptul că subestimăm semnificativ numărul de persoane care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din lanţul alimentar şi a microorganismelor obişnuite, cum ar fi Salmonella şi Campylobacter, ar trebui să fie semnale de alarmă în numeroase domenii implicate în lanţul alimentar. O eroare de funcţionare în siguranţa alimentaţiei, în oricare dintre elementele lanţului, de la mediul înconjurător, producţia primară, procesare, transport, comercializare, şi până la livrare sau preparare în casă, poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii şi economiei”, spune Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, citată într-un comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Apar mereu noi amenințări la adresa securității sanitare a alimentelor: schimbările care intervin în producție, în distribuirea și consumul alimentelor, modificările de mediu, agenții patogeni noi și emergenți, rezistența la medicamente antimicrobiene pun numeroase probleme sistemelor naționale de securitate a alimentelor, iar sporirea numărului de călătorii și dezvoltarea comerțului cresc probabilitatea unei propagări internaționale a contaminării.

OMS sprijină statele membre să prevină și să depisteze escaladarea bolilor de origine alimentară, ajutându-le să le facă față conform Codex alimentarius, care cuprinde norme internaționale, directive și coduri de practici vizând alimentația și care acoperă principalele alimente și procese de prelucrare. Alături de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), OMS avertizează statele în cazul unor urgențe la nivelul securității sanitare a alimentelor, prin intermediul unei rețele de informare internațională.

Securitatea alimentară a alimentelor este o responsabilitate comună și este importantă colaborarea pe întreaga filieră de producție alimentară — de la agricultor și producător la distribuitor și consumator.

De exemplu, Manualul OMS „Cinci chei pentru alimente mai sigure” conține recomandări practice destinate distribuitorilor și consumatorilor în privința manipulării și pregătirii alimentelor. Prima este curățenia, a doua — separarea alimentelor crude de cele preparate, a treia — o tratare termică suficientă a alimentelor (fierbere, prăjire, etc.), a patra — menținerea alimentelor la o temperatură adecvată și a cincea cheie — utilizarea unor produse sigure (inclusiv a apei).

Ziua Mondială a Sănătății 2015 este o bună ocazie pentru sensibilizarea celor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, a agricultorilor, producătorilor, vânzătorilor și personalului din sănătate — și a consumatorilor în aceeași măsură — cu privire la importanța siguranței sanitare a alimentelor și la rolul pe care îl poate juca fiecare din cei enumerați pentru ca nimeni să nu se îndoiască de alimentele pe care le consumă.

CITEŞTE ŞI: Adevărat sau fals? Mituri despre alimentaţie transmise din generaţie în generaţie

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni