În urmă cu cinci ani, cu prilejul unei alte erupții, oamenii nu au fost la fel de norocoși. Cel puţin 54 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost rănite vineri, într-o nouă erupţie foarte puternică a vulcanului indonezian Merapi, care a provocat panică în mijlocul nopţii.
Această erupţie este „cea mai puternică” de când vulcanul cel mai activ din Indonezia a intrat în faza de erupţie , la 26 octombrie, a declarat Surono, vulcanologul însărcinat cu monitorizarea sa.
Serviciile de urgenţă au menţionat 54 de decese confirmate vineri la prânz. Acest bilanţ este provizoriu, pentru că „anumite zone sunt inaccesibile din cauza emanaţiilor toxice”, a subliniat Banu Hermawan, un purtător de cuvânt al primarului din Yogyakarta, oraş situat la aproximativ 30 de kilometri de vulcan.
După 26 octombrie, 98 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza norilor de cenuşă şi a materiilor piroclastice care ies cu regularitate din craterul aflat la o altitudine de 2.914 metri, în mijlocul unei regiuni extrem de populate din centrul insulei Java.
Peste 100.000 de locuitori au fost evacuaţi până în prezent din satele din apropierea vulcanului. Numărul va continua să crească, după decizia luată vineri de autorităţi de a extinde „zona periculoasă” de la 15 la 20 de kilometri, pornind de la vârf.
Vulcanul Merapi, considerat cel mai periculos din Indonezia, erupe o dată la patru-cinci ani. Aproximativ 70 de erupţii au fost semnalate după secolul al XVI-lea, dintre care una devastatoare în 1930, când 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Noua erupţie, care a început puţin după miezul nopţii, a devastat satul Argomulyo, aflat la o distanţă de 18 kilometru de crater. „Locuinţele au fost arse de nori de cenuşă şi nori arzători. Numeroşi copii au murit”, a afirmat Teguh Dwi Santosa, un medic poliţist.
Fuga locuitorilor şi operaţiunile de evacuare au provocat „scene de haos” în mijlocul nopţii, potrivit unui oficial din serviciile de urgenţă, Widi Sutikno. „Toate mijloacele de transport disponibile au fost utilizate pentru a aduce oamenii la adăpost”, a adăugat el.
În apropiere de Yogyakarta, situaţia devenise dificilă vineri dimineaţă. În centrele de primire, instalate în clădiri aparţinând municipalităţii sau bisericilor, „refugiaţii sunt foarte îngrijoraţi şi dezorientaţi, mai ales copiii”, a subliniat o scriitoare franceză, Elisabeth Inandiak, instalată de mai mulţi ani în regiune.
În timpul unei vizite pe teren, preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a cerut persoanelor evacuate „să aibă răbdare”, avertizându-le că faza eruptivă poate dura mai multe săptămâni.
Aeroportul din Yogyakarta a fost închis vineri dimineaţă, dar ar urma să fie redeschis în cursul zilei, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Bambang Ervan.
Autorităţile fac apel la piloţi să respecte o zonă de excludere aeriană de cel puţin 12 kilometri în jurul vulcanului