Vulcanul Villarica stă să erupă. Un oraş a fost evacuat

Mii de oameni sunt pregătiţi de evacuare în centrul statului Chile, după ce activitatea vulcanului Villarica s-a intensificat. Coloane de cenuşă au fost deja aruncate de vulcan, iar autorităţile au avertizat populaţia din oraş să fie pregătită să plece.
Alina Costache
07 apr. 2015, 11:32
Vulcanul Villarica stă să erupă. Un oraş a fost evacuat

În urmă cu cinci ani, cu prilejul unei alte erupții, oamenii nu au fost la fel de norocoși. Cel puţin 54 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost rănite vineri, într-o nouă erupţie foarte puternică a vulcanului indonezian Merapi, care a provocat panică în mijlocul nopţii.

Această erupţie este „cea mai puternică” de când vulcanul cel mai activ din Indonezia a intrat în faza de erupţie , la 26 octombrie, a declarat Surono, vulcanologul însărcinat cu monitorizarea sa.

Serviciile de urgenţă au menţionat 54 de decese confirmate vineri la prânz. Acest bilanţ este provizoriu, pentru că „anumite zone sunt inaccesibile din cauza emanaţiilor toxice”, a subliniat Banu Hermawan, un purtător de cuvânt al primarului din Yogyakarta, oraş situat la aproximativ 30 de kilometri de vulcan.

După 26 octombrie, 98 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza norilor de cenuşă şi a materiilor piroclastice care ies cu regularitate din craterul aflat la o altitudine de 2.914 metri, în mijlocul unei regiuni extrem de populate din centrul insulei Java.

Peste 100.000 de locuitori au fost evacuaţi până în prezent din satele din apropierea vulcanului. Numărul va continua să crească, după decizia luată vineri de autorităţi de a extinde „zona periculoasă” de la 15 la 20 de kilometri, pornind de la vârf.

Vulcanul Merapi, considerat cel mai periculos din Indonezia, erupe o dată la patru-cinci ani. Aproximativ 70 de erupţii au fost semnalate după secolul al XVI-lea, dintre care una devastatoare în 1930, când 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Noua erupţie, care a început puţin după miezul nopţii, a devastat satul Argomulyo, aflat la o distanţă de 18 kilometru de crater. „Locuinţele au fost arse de nori de cenuşă şi nori arzători. Numeroşi copii au murit”, a afirmat Teguh Dwi Santosa, un medic poliţist.

Fuga locuitorilor şi operaţiunile de evacuare au provocat „scene de haos” în mijlocul nopţii, potrivit unui oficial din serviciile de urgenţă, Widi Sutikno. „Toate mijloacele de transport disponibile au fost utilizate pentru a aduce oamenii la adăpost”, a adăugat el.

În apropiere de Yogyakarta, situaţia devenise dificilă vineri dimineaţă. În centrele de primire, instalate în clădiri aparţinând municipalităţii sau bisericilor, „refugiaţii sunt foarte îngrijoraţi şi dezorientaţi, mai ales copiii”, a subliniat o scriitoare franceză, Elisabeth Inandiak, instalată de mai mulţi ani în regiune.

În timpul unei vizite pe teren, preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a cerut persoanelor evacuate „să aibă răbdare”, avertizându-le că faza eruptivă poate dura mai multe săptămâni.

Aeroportul din Yogyakarta a fost închis vineri dimineaţă, dar ar urma să fie redeschis în cursul zilei, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Bambang Ervan.

Autorităţile fac apel la piloţi să respecte o zonă de excludere aeriană de cel puţin 12 kilometri în jurul vulcanului

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Filmul Netflix care a dat peste cap toate topurile. Politica aduce mulți bani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'