Plenul Camerei Deputaților și Senatului a decis, cu 292 de voturi pentru și un vot împotrivă, că urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți la ședință.
Senatorii şi deputaţii au pus astfel în acord prevederile Statutului cu cele ale Constituţiei şi deciziile CCR referitoare la imunitatea parlamentară.
„Camera hotărăște asupra cererii (n.r. — de încuviințare a începerii urmăririi penale, reținerii sau arestării preventive) cu votul secret al majorității membrilor prezenți, în condițiile respectării prevederilor art. 67 din Constituția României, republicată. Hotărârea Camerei se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se comunică de îndată ministrului Justiției”, prevede Statutul parlamentarului modificat.
Statutul senatorilor şi deputaţilor prevedea, în forma iniţială, că cererile justiţiei de reţinere şi arestare sunt adoptate cu votul secret al majorităţii membrilor săi.
În schimb, Constituţia stabileşte că hotărârile în Senat sau Camera Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.
Senatul a modificat, săptămâna trecută, şi Regulamentul, pentru a-l pune în acord cu Constituţia.
Deciziile au fost luate după scandalul legat de votul în cazul Dan Şova, contestat la CCR.
CITEŞTE ŞI Dan Şova, la mâna CCR. Augustin Zegrean: Sunt şi alte probleme în cazul senatorului PSD
Curtea Constituţională va discuta, pe 8 aprilie, cererea preşedintelui de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament.
În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis se arată că „atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie”.