USL asigură cvorumul la şedinţa plenului Camerei în care se votează ridicarea imunităţii deputatului Mihail Boldea.
Cel care a anunţat participarea opoziţiei la lucrări a fost preşedintele PSD, Victor Ponta.
El a declarat că se afla la partid când a început şedinţa plenului şi a fost sunat de către liderii de grup ai PSD şi PNL, Mircea Duşa şi Călin Popescu Tăriceanu, care i-au spus că puterea nu are destui parlamentari în plen pentru cvorum.
Prin urmare, Ponta, împreună cu Duşa şi cu Tăriceanu au venit la plen. „Am discutat şi cu Crin Antonescu şi am decis că există o limită până la care bătălia politică trebuie dată şi că, dacă cei de la putere nu sunt în stare să fie 164, atunci noi vom suplini lipsa cu cei doi lideri de grup, Mircea Duşa şi Călin Popescu-Tăriceanu, pentru că este vorba de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de o solicitare a Parchetului pentru arestarea unui deputat„, a explicat Ponta.
Liderul PSD a precizat dacă în timpul şedinţei vor sosi încă trei deputaţi ai puterii, cei de la opoziţie vor pleca din şedinţă. În caz contrar, a precizat Ponta, opoziţia va asigura cvorumul şi votul pentru ridicarea imunităţii lui Boldea, întrucât este important să fie dat semnalul că Parlamentul nu blochează Justiţia.
Ponta a subliniat că nu este vorba despre o întrerupere a protestului parlamentar al opoziţiei.
Deputaţii au decis să dea un singur vot în cazul Boldea, revenind asupra deciziei luate mai devreme de a da trei voturi pentru percheziţia, reţinerea şi, respectiv, arestarea acestuia.
Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a fost cel care a cerut revenirea asupra deciziei plenului, arătând că există o singură cerere a ministrului Justiţiei pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Boldea şi, prin urmare, trebuie dat un singur vot.
Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, susţinuse, anterior, că „sunt trei instituţii”, adică percheziţia, reţinerea şi respectiv arestarea şi ar trebui date trei voturi.
„Unde sunt trei jurişti, se spune că sunt trei păreri”, a explicat Daniel Buda situaţia.
La propunerea lui Ioan Oltean, plenul a reluat votul şi deputaţii au decis, cu 96 de voturi „pentru”, 34 de voturi „împotrivă” şi 16 abţineri, să dea un singur vot asupra cererii ministrului Justiţiei privind ridicarea imunităţii parlamentare a lui Boldea.
Votul este secret, cu bile.
Deputaţii din Comisia juridică au decis marţi să propună plenului Camerei ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Mihail Boldea în vederea percheziţionării, reţinerii şi arestării acestuia.
Comisia juridică a Camerei a avizat favorabil, marţi, prin vot, cererea privind ridicarea imunităţii deputatului PDL Mihail Boldea.
Boldea, care este şi membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, nu a fost prezent la această şedinţă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că opoziţia nu va participa la votul din Cameră pentru ridicarea imunităţii lui Mihail Boldea, precizând că va exista o discuţie în USL pe această temă şi că a văzut declaraţiile lui Crin Antonescu, însă acesta este la Senat şi este istoric.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că în coaliţie s-a discutat despre faptul că a fost trimisă solicitarea de către Parchetul ICCJ pentru percheziţie şi arestare în cazul Boldea, urmând ca marţi „să se tranşeze cel mai probabil prin vot” în Parlament.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Mihail Boldea, cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să facă demersurile necesare pentru obţinerea avizului în vederea formulării cererii de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.