Eşti pregătit să ai copii? Află cum se măsoară instinctul de părinte

Înainte de a face un copil, mulţi se întreabă dacă vor fi părinţi buni, dacă vor fi capabili să-şi iubească odorul şi să aibă grijă de el aşa cum trebuie. Cercetătorii au descoperit o cale ştiinţifică de a estima capacitatea oamenilor de a fi buni părinţi.
Romania TV
20 mart. 2012, 10:49
Eşti pregătit să ai copii? Află cum se măsoară instinctul de părinte

Capacitatea de a fi un bun părinte poate fi determinată acum cu o simplă scanare a creierului. Cercetători de la Institutele Naţionale de Sănătate din Germania, Italia şi Japonia au folosit scannere pentru rezonanţă magnetică funcţională pentru a studia reacţiile voluntarilor în momentul în care le erau arătate fotografii cu bebeluşi.

Potrivit publicaţiei NeuroImage, în urma studiului, au ieşit la iveală modele de activitate care arătau că unii dintre participanţi puteau ţine la copil, chiar dacă nu era al lor. Mai exact, simpla vedere a unor chipuri de bebeluşi activa în creierul adulţilor circuite care reflectă în egală măsură capacitatea de mişcare şi vorbire, precum şi sentimentele.

De precizat este că adulţii care au participat la studiu nu erau părinţi, iar reacţiile lor la vederea chipurilor de bebeluşi au fost interpretate de specialişti ca „înclinaţie spre a avea grijă de acei copii”. În timpul scanării, participanţii nu au vorbit şi nici nu s-au mişcat. Totuşi, activitatea lor cerebrală arăta ca şi cum ar fi făcut-o, ceea ce echivalează cu impulsul biologic care stă la baza interacţiunii adulţilor cu copiii mici.

Mai mult, aceste modele sunt valabile doar în cazul „puilor” de om, deoarece, puşi în faţa unor imagini cu animale sau cu pui de animale, participanţii nu au avut reacţii similare.

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu şapte bărbaţi şi nouă femei. În timp ce erau conectaţi la scannerul pentru rezonanţă magnetică funcţională, acestora le-au fost arătate imagini cu câini şi pisici pui şi adulţi, cu copii şi oameni mari. Apoi, reacţiile avute de subiecţi la vederea fiecărei imagini au fost comparate şi a rezultat că vederea imaginilor cu copii au provocat o reacţie mai intensă decât celelalte în trei zone cheie ale creierului: cortexul premotor şi aria motorie suplimentară (regiuni responsabile cu impulsul ce precede vorbirea şi mişcarea înainte de producerea acţiunilor în sine), gyrusul fusiform (situat de o parte şi de alta a creierului, cam în zona urechilor; procesează informaţiile despre feţele pe care le vedem şi, în cazul de faţă indică o atenţie sporită la mişcările şi expresiile feţei copilului) şi la cortexul insular şi cel ciguar (asociate cu sporirea emoţiilor, empatie, ataşament şi sentimente legate de motivare şi recompensă).

Ulterior, subiecţii au vorbit despre sentimentele încercate la vederea imaginilor şi toţi au afirmat că au fost mai fericiţi şi mai dispuţi să se apropie, să zâmbească şi să comunice la vederea chipurilor de copii.

Punând datele cap la cap, cercetătorii au concluzionat că descoperirile arată că subiecţii sunt pregătiţi să devină părinţi şi au un instinct foarte dezvoltat în acest sens.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți