Povestea CUTREMURĂTOARE a unui atlet de 13 ani lovit de o boală nemiloasă

Ştefan Andrei Puiu este un adolescent carismatic, elev în clasa a VII-a la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi, unde practică de doi ani de zile atletismul. Programul lui zilnic includeau ore de curs, antrenamente, ieşiri cu prietenii sau activităţi în aer liber. Multe din aceste lucruri au fost însă înlocuite cu patul de spital, acolo unde Ştefan îşi petrece cea mai mare parte a timpului acum.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 09:16
Povestea CUTREMURĂTOARE a unui atlet de 13 ani lovit de o boală nemiloasă

Tânărul sportiv a fost diagnosticat în urmă cu o lună de zile cu o formă severă de leucemie, mai rar întâlnită în rândul copiilor, scrie zdi.ro. Iar primele semne de boală au apărut în luna octombrie a anului trecut. „Totul a început în urma unui antrenament, după care am acuzat nişte dureri de spate timp de o săptămână. Am venit atunci la spital, am făcut o radiografie, unde mi s-a detectat o scolioză dorsolombară, şi am făcut de asemenea nişte analize, care apoi au fost verificate. Atunci, medicii mi-au spus că am o anemie şi că trebuie să am un regim de viaţă normal. Mi-au zis mie şi mamei să venim în aprilie 2015 din nou pentru control”, povesteşte cu calm Ştefan.

Citeşte şi ANALIZE MEDICALE pentru cei cu vârsta de peste 20 de ani

Mama copilului, pentru a mai scapa de griji, a repetat analizele de sânge în luna februarie a acestui an, „unde au ieşit modificate globulele albe, şi medicul de familie ne-a trimis la Secţia de Oncologie a Spitalului de Copii. Pe 27 februarie am fost deja internaţi şi tot atunci i s-a făcut o puncţie băiatului, şi a fost pus diagnosticul”, îşi aminteşte îndurerată mama, Daniela Costea.

Ţine minte că a fost un diagnostic dur, mai ales că această boală este mai rar întâlnită la copii. „Copilul Puiu Adrian în vârstă de 13 ani prezintă din păcate o afecţiune nemiloasă, şi anume leucemie acută mieloblastică, care este o formă mult mai agresivă şi care răspunde mai greu la tratament decât leucemia limfoblastică. Rata de supravieţuire fără transplant este estimată cam la 50% la cinci ani, fiind desigur sub tratament corect”, a explicat dr. Lucian Cernahoschi, medic primar pediatru.

Salvatoarea are 5 ani

Andrei a început în cel mai scurt timp curele de chimioterapie, ce constau în injecţii administrate zi şi noapte, vreme de şapte zile, pentru a distruge celulele canceroase. Doar că efectele tratamentului s-au văzut în scurt timp. Acum, corpul băiatului este slăbit, „i-a căzut părul, lucru care a fost destul de greu de suportat pentru el. Nu a plâns de când ne-am internat în spital, nu l-a afectat nimic cum a fost căderea părului. A fost un şoc, pentru că ţinea foarte mult la felul cum arată”, spune mama, în timp ce îi aranjează copilului căciula. Medicii au recomandat până la cinci cure de chimioterapie, făcute la intervale de 21 de zile, însă totul a fost pentru moment încetat.

Citeşte şi Vaccinul care tratează cancerul. Cum funcţionează

Imunitatea lui Ştefan este scăzută, iar până corpul nu se reface tratamentul nu poate fi continuat. Însă adevărata salvare a lui Ştefan nu e chimioterapia, ci un transplant medular ce poate fi realizat la Timişoara, iar donatoare poate fi chiar sora lui mai mică, Alexia, în vârstă de cinci ani. „El se află deja în evidenţa Centrului de Transplant Medular de la Timişoara şi se vor trimite cât de curând două probe biologice de sânge, ale băiatului şi ale surorii sale, pentru a se determina compatibilitatea acestora. Desigur, dacă vor fi compatibili, se trece mai departe cu programarea pentru transplant şi realizarea efectiva a acestuia”, a precizat dr. Cernahoschi.
Şansele ca cei doi fraţi să fie compatibi spun specialiştii sunt de 90%, însă restul procentelor rămase dau motive de îngrijorare familiei. Dacă analizele vor ieşi negative, atunci Ştefan va fi trecut pe o listă de aşteptare pentru donator extern. Doar că băiatul nu are luni să aştepte, iar mama va fi nevoită să plece în Italia, la Torino, să ceară ajutor. Aici însă transplantul medular ajunge la 100.000 de euro. Bani pe care familia nu şi i-ar putea permite. „De profesie sunt inginer, iar câştigurile salariale nu mi-ar permite să achit o asemenea sumă. Pentru noi, o zi înseamnă o viaţă. Putem să pierdem viaţa în câteva ore. Deci în niciun caz nu putem aştepta luni de zile pe lista de aşteptare, pentru că o să ne omoare. Lista de aşteptare este pentru noi o condamnare la moarte. Sună greu şi urât, dar ăsta e adevărul. Am învăţat acum să nu ne mai facem planuri. De o lună de zile am învăţat să mă bucur de ora aceasta şi să nu mă gândesc ce voi face peste două ore. Sper doar că Dumnezeu ne va ajuta să găsim soluţia cea mai bună. Atunci când eşti acasă, la TV, şi vezi astfel de cazuri, zici că nu ţi se poate întâmpla. Dar aşa am păţit noi”, adaugă Daniela Costea.

„Bărbatul familiei”

La şcoală, profesorii au cuvinte numai de laudă când vine vorba de Ştefan. Elev premiant, a terminat mereu anul şcolar cu medii generale peste 9.50 şi a fost mereu deschis spre cunoaştere. „Este un elev deosebit, în sensul că înregistrează foarte uşor informaţiile primite de la şcoală. A luat premiul I şi în clasa a V-a şi în clasa a VI-a, acum în clasa a VII-a primul semestru l-a terminat cu 9.40 şi, pentru că se resimţea şi cu analizele care a trebuit să le facă, a lipsit de la şcoală şi nu a mai putut să recupereze”, a precizat Geanina Onofrei, diriginta băiatului.
Profesorii au înţeles situaţia şi îl vor ajuta pe Ştefan să ducă la bun sfârşit anul şcolar în curs. Colegii de clasă vin zilnic la spital să vadă ce face şi îl ţin la curent cu tot ce se predă nou la clasă. „Am fost şi eu odată să îi arăt ce au învăţat colegii lui, iar Ştefan a înţeles foarte uşor. Apoi l-am verificat în exerciţiu dat şi nu a întâmpinat probleme”, a adăugat diriginta.
Cum putem ajuta
Cu toate astea, Ştefan îşi păstrează zâmbetul pe buze. Are familia alături şi ştie că, dacă continuă să alerge în cursa pornită, va ajunge cu bine la final. Pentru el, o zi înseamnă o luptă, şi va face ca fiecare zi să conteze. El este, aşa cum spune bunica, „bărbatul familiei”.
Cei care vor să îl ajute pe Ştefan o pot face donând în contul bancar deschis pe numele mamei, Costea Lenuţa Daniela, la BCR: RO84RNCB0318033476630001.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Viktor Orban critică Occidentul și prevede un viitor dominat de Asia și Rusia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!