Potrivit unui comunicat de presă al MECȘ, reuniunea va aborda subiecte precum raportarea stadiului privind instrumentele de aprobare pentru CEEPUS III în țările membre, modalitatea de plată a burselor (anunțarea cotei de luni-bursă/țară disponibile pentru anul universitar 2015-2016) și chestiuni referitoare la bugetul Oficiului Central CEEPUS pentru anii 2014 și 2015, potrivit Agerpres.
„Mandatul delegației României îl reprezintă exprimarea acordului cu privire la înnoirea automată a Programului CEEPUS pentru o perioadă de încă 7 ani, începând cu anul 2018”, precizează MECȘ.
În cadrul evenimentului, se va desfășura și festivitatea de decernare a Premiilor Ministeriale CEEPUS pentru anii 2014 și 2015.
Astfel, Premiul Ministerial CEEPUS III pentru anul 2014 va fi acordat unei rețele românești, respectiv RO — 0058, aparținând Universității Tehnice Cluj, cu titlul ‘Design, implementation and use of joint programs regarding quality in manufacturing engineering’.
Premiul Ministerial CEEPUS III pentru anul 2015 va reveni unei rețele austriece, respectiv AT — 0068, aparținând Universității Economice și de Business din Viena, cu titlul „Amadeus”.
CEEPUS este un program regional de mobilități academice care se derulează în Europa Centrală și de Est din 1993.
Citeşte şi: S. Câmpeanu: În mod evident trebuie continuate proiectele bune privind educaţia
România s-a alăturat acestui program în anul 1998. Celelalte țări participante sunt Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Albania, Macedonia, Serbia și Muntenegru.
Mobilitățile se realizează în cadrul unor rețele, pe diverse tematici, create de universități și selecționate anual în două etape: la nivel național și în cadrul Comisiei Internaționale CEEPUS. Sistemul de punctare este același pentru toate țările participante.
Bursele CEEPUS se acordă studenților (stagii de 3 — 10 luni), doctoranzilor (stagii de scurtă durată, 1 — 2 luni) și cadrelor didactice (stagii de predare) din universitățile participante în rețelele câștigătoare din anul universitar respectiv.
„Cota de luni-bursă alocată de România pentru anul universitar 2015/2016 va fi aceeași ca în anii trecuți, respectiv 500 de luni-bursă.
Cuantumurile burselor lunare oferite de statul român, conform HG 453/2011 privind implementarea Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală, sunt de 120 de euro pentru studenți, 150 de euro pentru studii universitare de masterat/doctorat, 330 de euro pentru asistenți universitari, 360 de euro pentru lectori universitari, 390 de euro pentru conferențiari universitari și 590 de euro pentru profesori universitari„, precizează comunicatul MECȘ.
De asemenea, statul român asigură cazare gratuită în cămine studențești sau în alte spații universitare amenajate în acest scop, acoperirea cheltuielilor de laborator legate de realizarea programului de studii și cercetare și acoperirea cheltuielilor legate de serviciile medicale, în condițiile legii.