Procurorul DIICOT Remus Jurj, verificat de Inspecţia Judiciară după acuzaţiile din dosarul lui Radu Pricop

Procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj este verificat de Inspecţia Judiciară după ce a fost acuzat de DNA pentru complicitate la şantaj, în dosarul ginerelui lui Traian Băsescu, Radu Pricop. Potrivit unor concluzii preliminare ale IJ, procurorul DIICOT Remus Jurj Tudoran păstra ani de zile dosare la sertar fără să facă investigaţii.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 11:30
Procurorul DIICOT Remus Jurj, verificat de Inspecţia Judiciară după acuzaţiile din dosarul lui Radu Pricop

Inspectorii judiciari s-au sesizat din oficiu cu privire la activitatea procurorului DIICOT. Potrivit concluziilor preliminare ale IJ, Remus Jurj Tudoran, cercetat în dosarul în care implicat şi ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, tergiversa dosarele pe care le avea în lucru, chiar dacă strângea declaraţii şi audia persoanele implicate. Astfel, Jurj ţinea deliberat dosarele la sertar.

CITEŞTE ŞI: Inspecţia Judiciară: Procurorul Remus Jurj tergiversa dosarele aflate în lucru

Verificările sunt făcute în urma unui alt control al Inspecţiei Judiciare, cu privire la cauzele nesoluţionate de mai mult de cinci ani, aflate pe rolul parchetelor. Astfel, în urma acelui control, în luna martie, IJ s-a sesizat din oficiu şi a început să verifice mai mulţi procurori, între aceştia aflându-se şi Remus Tudoran Jurj, conform sursei citate.

Remus Tudoran Jurj este implicat în acelaşi dosar în care Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărit penal pentru complicitate la şantaj, respectiv în cazul în care Sergiu Lucinschi este acuzat că a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arăta, într-un comunicat de presă, că a fost pusă în mişcare urmărirea penale şi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, faţă de Radu Petru Pricop, avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la şantaj.

Citeşte şi: Care sunt ACUZAŢIILE pentru care SERGIU LUCINSCHI, fiul fostului preşedinte moldovean, a fost reţinut de DNA

În acelaşi dosar, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, este acuzat de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj, de complicitate la şantaj.

Instanţa supremă a decis, în 1 aprilie, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi şi arestarea preventivă a lui Constantin Comăneanu, după, ce cu o noapte înainte, ambii au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-a constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, „sub imperiul constrângerilor repetate”, susţin procurorii.

Citeşte şi: Ginerele preşedintelui Traian Băsescu, Radu Pricop, la poliţie VIDEO

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Viktor Orban critică Occidentul și prevede un viitor dominat de Asia și Rusia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!