Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) recomandarea sa privind numirea în fruntea DIICOT a lui Daniel Constantin Horodniceanu.
Horodniceanu a fost ales de Cazanciuc dintre cei şase procurori care au depus dosarul pentru şefia DIICOT datorită celor 16 ani vechime în funcţia de procuror, dintre care în şase ani a ocupat funcţii de conducere. Alt capitol la care Horodniceanu s-a evidenţiat în raport cu contracandidaţii săi a fost cel al experienţei manageriale dobândite ca procuror-şef al DIICOT Iaşi, funcţie pe care a ocupat-o în două rânduri, în perioadele 2006-2009 şi 2012-2015. În mandatele sale, DIICOT Iaşi s-a remarcat prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă cu tutun la graniţa dintre România şi Republica Moldova.
Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 41 de ani, este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.
Potrivit Ministerului Justiţiei, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.
Traseul profesional al lui Daniel Horodnieanu a început în 1998, la Consiliul Judeţean Iaşi, unde a ocupat un post de consilier juridic, între lunile august şi decembrie. Din ianuarie 1999 a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, post pe care l-a ocupat aproape un an şi jumătate, înainte de a ocupa posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi la Iaşi.
În noiembrie 2005 a devenit procuror DIICOT Iaşi, iar după numai un an a ajuns procuror-şef al Biroului Teritorial. După încheierea mandatului de trei ani a revenit pe postul de procuror la DIICOT Iaşi, iar în 2012 a obţinut un nou mandat la conducerea instituţiei.
În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de „foarte bine”. Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare şi în combaterea şi înţelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.
Contracandidaţii lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT au fost adjunctul procurorului şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de şef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT şi Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov.
Conform legii, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, principalele criterii de eligibilitate fiind o vechime de minimum zece ani în funcţia de judecător sau procuror. Mandatul de procuror-ef al DIICOT este de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.