S-a găsit înlocuitor pentru Alina Bica. Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT

Funcţia de procuror-şef al DIICOT este vacantă de când Alina Bica a fost arestată într-un dosar de corupţie privind retrogedări ilegale, iar dintre cei şase care au depus dosare pentru a prelua postul, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a ales să-l propună pe Daniel Constantin Horodniceanu, în prezent procuror-şef al DIICOT Iaşi.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 17:05
S-a găsit înlocuitor pentru Alina Bica. Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) recomandarea sa privind numirea în fruntea DIICOT a lui Daniel Constantin Horodniceanu.

Horodniceanu a fost ales de Cazanciuc dintre cei şase procurori care au depus dosarul pentru şefia DIICOT datorită celor 16 ani vechime în funcţia de procuror, dintre care în şase ani a ocupat funcţii de conducere. Alt capitol la care Horodniceanu s-a evidenţiat în raport cu contracandidaţii săi a fost cel al experienţei manageriale dobândite ca procuror-şef al DIICOT Iaşi, funcţie pe care a ocupat-o în două rânduri, în perioadele 2006-2009 şi 2012-2015. În mandatele sale, DIICOT Iaşi s-a remarcat prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă cu tutun la graniţa dintre România şi Republica Moldova.

Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 41 de ani, este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Potrivit Ministerului Justiţiei, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

Traseul profesional al lui Daniel Horodnieanu a început în 1998, la Consiliul Judeţean Iaşi, unde a ocupat un post de consilier juridic, între lunile august şi decembrie. Din ianuarie 1999 a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, post pe care l-a ocupat aproape un an şi jumătate, înainte de a ocupa posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi la Iaşi.

În noiembrie 2005 a devenit procuror DIICOT Iaşi, iar după numai un an a ajuns procuror-şef al Biroului Teritorial. După încheierea mandatului de trei ani a revenit pe postul de procuror la DIICOT Iaşi, iar în 2012 a obţinut un nou mandat la conducerea instituţiei.

În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de „foarte bine”. Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare şi în combaterea şi înţelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.

Contracandidaţii lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT au fost adjunctul procurorului şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de şef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT şi Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov.

Conform legii, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, principalele criterii de eligibilitate fiind o vechime de minimum zece ani în funcţia de judecător sau procuror. Mandatul de procuror-ef al DIICOT este de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI