Apel DISPERAT al unor români din Yemen. Mărturii din IADUL dezlănţuit la Taizz. Poziţia MAE

Patru familii de români sunt blocate în Yemen de mai bine de o săptămână şi aşteaptă ca MAE să reuşească să-i repatrieze, întrucât situaţia din zonă este din ce în ce mai tensionată.
Romania TV
10 apr. 2015, 15:45
Apel DISPERAT al unor români din Yemen. Mărturii din IADUL dezlănţuit la Taizz. Poziţia MAE

Povestea a trei femei şi cinci copii, cetățeni români, prinşi în mijlocul conflictului sângeros în Yemen, în orașul Taizz, face înconjurul reţelelor sociale.

Marilena Awn (Neamțu), o mamă singură cu două fetițe de 9 și 4 ani, este soţia unui medic din Yemen aflat în prezent în altă ţară, şi Yasmine, un medic ginecolog din România, aflată în această ţară împreună cu mama sa şi cu cei trei copii, unul de 9 ani, unul de 6 și un sugar, se numără printre românii blocaţi încă în zona de conflict din Taizz.

Bilanţ OMS. Cel puţin 540 de morţi şi 1.700 răniţi în Yemen, începând din 19 martie

Eforturile MAE de a-i scoate din Yemen şi a-i readuce în ţară au rămas, pentru moment, fără rezultat, iar Marilena Neamțu este decisă să încerce să iasă singură din Yemen, cu bus-ul, prin granița saudită. „A comunicat acest lucru persoanelor care au contactat-o din partea MAE, angajați ai MAE, și le-a cerut măcar sprijin la graniță pentru înlesnirea pătrunderii în Arabia Saudită, dar a fost îndemnată să sune ea la nu știu ce ambasador al României, de nu știu unde, să-și procure singură actele necesare. (…) Drumul Marilenei și al copiilor ei, dacă va reuși să plece, va trece prin zone bombardate, controlate de rebeli, zone aflate în plin conflict armat. Orașul în care locuiește este asediat, bombardat. Nu are cum să iasă nici până la colțul străzii. Dar va încerca să ajungă, printre bombe și bărbați înarmați, la frontiera unui stat de unde s-ar putea îmbarca într-un avion spre țară. Sătulă de vorbele goale ale reprezentanților MAE și fără nicio soluție din partea autorităților unui stat căruia nu-i pasă și nici nu-i va păsa vreodată de cetățenii lui, Marilena și copiii ei vor încerca să ajungă la drumul spre casă printre arme. Probabil însoțită de Yasmine și mama ei, și de ceilalți 3 copii”, scrie pe pagina sa de Facebook Carmen Voinea-Răducanu, adăugând că a aflat de la Marilena Beamţu că, pentru ca fiicele sale să nu se sperie de bombardamente, le lasp sp se uite la desene animate – atunci când au curent electric – cu sonorul dat la maxim şi le-a săus că bubuiturile pe care le aud sunt de la artificii.

Citeşte şi MAE: „Am emis înca din 2011 avertisment pentru Yemen”. Evacuarea a încă şase români, în curs de derulare

Într-un răspuns la o adresă a România TV pe această temă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că se află permanent în contact cu cele patru familii din Taizz, totalizând 11 persoane, inclusiv cu Marilena şi Yasmine:

„Au fost purtate discuții telefonice cu cele patru familii zilnic, o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de evoluția situației de securitate din Yemen, inclusiv pentru transmiterea / obținerea unor informații de interes imediat.
Ambasada României la Abu Dhabi a prezentat celor 4 familii situația actualizată, ori de câte ori a avut informații relevante. S-a insistat pentru evacuarea pe cale maritimă, din portul Al Hudaydah. A fost prezentată și varianta de evacuare prin Sana’a, pe cale aeriană. De fiecare dată, cetățenii români din Taizz au condiționat evacuarea de primirea unor asigurări din partea autorităților române că o evacuare terestră nu le va pune viața în pericol.
Varianta de evacuare voluntară pe cale rutieră a fost, de asemenea, analizată, Ambasada României la Abu Dhabi explicând însă cetățenilor români din Taizz riscurile de securitate pe care traseul rutier le presupune, motiv pentru care o astfel de soluție ar reprezenta exclusiv opțiunea personală a familiilor în cauză, în condiţiile în care ambasada nu dispune de mijloace logistice pentru a le putea garanta securitatea. Menţionăm că niciun stat care și-a evacuat cetățenii proprii și membrii de familie ai acestora din Yemen nu a fost în măsură să garanteze securitatea transportului de la domiciliu până în punctele de evacuare. Acest aspect a fost confirmat și de către cele 4 familii, în cadrul schimbului de informații cu Ambasada României la Abu Dhabi și Celula de criză din cadrul MAE. Aeroportul din Taizz este închis, o eventuală deplasare pe cale rutieră prezentând riscuri la adresa siguranței persoanelor. În ultimele 48 de ore, toate cursele planificate de către Organizația Internațională pentru Migrație în vederea evacuării cetățenilor străini din Yemen au fost anulate, în absența autorizației de survol din partea autorităților competente ale Republicii Yemen. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința doamnei Neamțu și de către reprezentanții Celulei de Criză a MAE. Rămânem însă în legătură permanentă cu toți cetățenii români care au solicitat evacuarea, în vederea finalizării demersurilor aferente. Subliniem încă o dată că, până în prezent, evacuările celor 25 de cetățeni români și 3 membri de familie s-au realizat cu succes, fără să le fie pusă în pericol viața, ceea ce ne dorim în continuare pentru toți cetățenii români”.

Citeşte şi Mai mulţi români, salvaţi cu navele din Yemen. Alţi conaţionali cer disperaţi ajutorul autorităţilor române

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'