Când e locul sfinţit, parcă şi sporturile de iarnă se practică altfel. Mai mulţi preoţi de la Gura Humorului au sfinţit o pârtie de schi. Şi ca să fie siguri că nu le scapă niciun metru nesfinţit au urcat în telescaun.
Alţii însă, cu simţul proprietăţii mai dezvoltat, îşi sfinţesc lucrurile. Este şi cazul celor care vor asigurare divină în caz de accidente. Aşa se face că nu puţini sunt cei care le cer preoţilor să dea cu busuiocul pe maşini pentru a le binecuvînta.
„Este vorba despre rugăciunea specială pentru binecuvântarea maşinii, pe care o rostim noi preoţii. Pentru ca cei care le conduc să aibă drumuri frumoase şi totul să fie într-o atmosferă deosebit de plăcută”, a explicat un preot.
Însă preoţii români au ajuns să sfinţească aproape orice: de la echipamente medicale, staţii de epurare, la culturi agricole şi animale.
La Feteşti, de exemplu, primăria a ţinut ca nici un călător să nu urce în noile autobuze până când nu sunt sfinţite. Înainte de a pleca în prima cursă, fiecare autobuz a fost tămâiat şi stropit cu aghiazma de un preot.
Românul cere ajutorul divin şi când vine vorba de animalele din ogradă.
Şi dacă sfinţirea hainelor, batistelor şi altor obiecte nu mai este un lucru ieşit din comun, sfinţirea biletelor pentru jocul de noroc loto 6 din 49 nu poate trece neobservată.
Un tânăr din Târgovişte a scos la vânzare pe un site de anunţuri un bilet la loterie. Necompletat, dar sfinţit la biserică, într-un pelerinaj. Pentru acest bilet, românul a cerut 20 de lei.