Ministerul Mediului a lansat procesul de pregătire a proiectelor pe sectorul apă şi apă uzată

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a deschis marţi, 20 martie 2012, evenimentul de lansare a procesului de pregătire a proiectelor pe sectorul apă şi apă uzată, în perspectiva finanţării acestora în intervalul 2014-2020. Evenimentul a marcat demararea procesului de pregătire a proiectelor pe baza cărora se va realiza accesarea fondurilor europene în perioada de referinţă.
Romania TV
20 mart. 2012, 17:42
Ministerul Mediului a lansat procesul de pregătire a proiectelor pe sectorul apă şi apă uzată

La evenimentul organizat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Autoritatea de Management POS Mediu, şi Asociaţia Română a Apei, au participat şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vice-preşedintele Senatului, Petru Filip, precum şi preşedintele ARA, Vasile Ciomoş.

Apa este poate cea mai importantă resursă dar are limitele ei şi de aceea trebuie să o utilizăm cu precauţie. Astfel, pentru perioada actuală avem această componentă pe apă la POS Mediu prin care putem investi 3,6 miliarde de euro în dezvoltarea infrastructurii. În acest moment, 55 din cele primele 60 de proiecte mari de investiţii din România sunt pe sectorul apă”, a declarat ministrul László Borbély.  

România, prin Tratatul de Aderare, şi-a asumat angajamente importante în sectorul de apă şi apă uzată pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane. “Din totalul de 18,5 miliarde Euro necesare pentru conformarea până în anul 2018 cu Directivele Europene menţionate, am reuşit până în prezent să alocăm fizic aproape jumătate din sumă şi anume 9,43 miliarde Euro” a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.

“Responsabilitatea implementării proiectelor este la autorităţile locale. Sunt un adept al descentralizării dar în acest domeniu sunt de părere că autorităţile centrale ar trebui să traseze anumite linii directoare în modul de realizare şi implementare al proiectelor iar pentru aceasta am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene ”, a declarat László Borbély referindu-se la începerea pregătirii protofoliului de proiecte pe apă ce urmează a fi finanţate din fonduri europene.

Referitor la faza de pregătire a proiectelor, ministrul Mediului şi Pădurilor a mai precizat că: “Trebuie să fim pregătiţi pentru perioada 2014-2020 şi trebuie să gândim în perspectivă pentru a putea duce la bun sfârşit toate proiectele. În perioada imediat următoare, în maxim o lună de zile, vom reuşi să finalizăm un model standardizat pentru viitoarele contracte pe care le vom semna prin intermediul POS Mediu de acum înainte astfel încât să putem simplifica cât mai mult procedura de realizare efectivă a proiectelor”.

Totodată, ministrul László Borbély a subliniat că fazelor de pregătire, aprobare şi semnare a proiectelor le urmează cea a implementării acestora, unde beneficiarii trebuie să fie mai eficienţi în absorbţia fondurilor europene: “Partea de implementare cade în sarcina beneficiarilor, aşa că absorbţia depinde de modul în care beneficiarii înţeleg să-şi facă treaba. Din acest punct de vedere, pot spune că acolo unde beneficiarii au luat măsuri din timp şi au lansat achiziţii chiar înainte de a fi semnate contractele de finanţare ritmul de implementare este accelerat.”

La rândul său, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că “sectorul de apă a fost cel care a avansat cel mai rapid la contractare, dar la implementare sunt probleme. Implicaţiile acestui fapt sunt majore deoarece nu numai că se vor pierde fondurile respective, dar România riscă să fie sancţionată pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate în tratatul de aderare. Tocmai de aceea, este foarte important ca de acum înainte să colaborăm pe toate aspectele sensibile şi care pot determina întârzieri, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor şi implicit finalizarea tuturor proiectelor demarate”.  

Evenimentul de marţi a reprezentat şi o avanpremieră a Zilei Mondiale a Apei din 22 martie 2012, propunându-şi să faciliteze înţelegerea cerinţelor aplicabile proiectelor finanţate din fonduri europene în sectorul de apă şi apă uzată la nivelul beneficiarilor. Totodată întâlnirea s-a constituit şi într-un prilej de dezbatere a problemelor întâmpinate în promovarea proiectelor de investiţii la nivel local.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul