Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti, procuror Ramona Venczel, procurorul de caz a dispus, marţi, ca trei dintre cei patru să fie cercetaţi în stare de libertate şi doar pentru unul dintre ei să fie solicitat mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Subofiţerul Ion Surugiu a fost prezentat la instanţă în stare de reţinere, dar propunerea formulată de reprezentantul Parchetului a fost respinsă, Venczel menţionând că miercuri va fi luată o decizie în privinţa declarării unui eventual recurs la verdictul respectiv.
În acest dosar sunt anchetate cinci persoane, pe lângă cei patru jandarmi fiind pus sub acuzare, pentru vătămare corporală, şi ofiţerul care îi avea în subordine pe aceştia, acesta fiind singurul care nu a fost reţinut luni seară pentru 24 de ore.
Subofiţerul Ion Surugiu este proprietarul autoturismului şi, totodată, şoferul maşinii cu care cei cinci jandarmi se deplasau duminică seară de la Târgu Jiu spre localitatea Bărbăteşti, unde urmau să păzească nişte conducte de petrol. Aceştia au fost acuzaţi de către un bărbat, Daniel Puiu, că l-au bătut după ce au oprit brusc maşina în faţa autoturismului condus de către soţia sa, femeia fiind acuzată de către jandarmi că mergea prea încet, iar ei se grăbeau.
Jandarmii erau îmbrăcaţi în civil în momentul producerii incidentului.
Puiu a declarat pentru Mediafax că a coborât la jandarmi să îi întrebe de ce i-au blocat drumul, el mai având de mers 200 de metri până la domiciliu, şi pentru a le explica faptul că soţia sa nu putea conduce mai repede întrucât în faţă avea un biciclist pe care nu-l putea depăşi într-o curbă în care marcajul rutier era linie continuă.
Bărbatul afirmă că jandarmii l-au luat la bătaie, în urma agresiunii el ajungând la Spitalul Târgu Cărbuneşti, unde medicii i-au tratat rănile şi i-au pus un picior în ghips. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, iar luni a fost internat la o clinică de specialitate din Craiova pentru investigaţii suplimentare la cap.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, căpitanul Alin Ivan, a precizat, marţi că, în perioada de 24 de ore în care au fost reţinuţi, cei patru subofiţeri au fost suspendaţi din funcţie, ei urmând însă să revină de miercuri la locurile lor de muncă.
„Există o planificare în vigoare cu misiunile în curs şi atâta timp cât ei sunt cercetaţi în stare de libertate pentru fapte care nu au legătură cu activitatea lor militară trebuie să revină la programul anterior. Miercuri, sunt aşteptaţi la sediul unităţii şi vor merge la locurile de muncă. Faptele pentru care sunt cercetaţi s-au petrecut în afara orelor de program. Dacă s-ar fi întâmplat în timpul serviciului, ancheta ar fi fost coordonată de un procuror militar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IJJ Gorj.
Conform lui Ivan, şi jandarmul care conducea autoturismul, Ion Surugiu, a depus plângere la Poliţie împotriva bărbatului care se consideră agresat.
„Colegul nostru are certificat medico-legal pentru că ar fi suferit câteva escoriaţii după ce a fost lovit de bărbatul care a reclamat incidentul. De asemenea, colegul nostru a reclamat şi faptul că persoana respectivă i-a lovit autoturismul cu picioarele, fapt care a generat incidentul care face obiectul acestei anchete”, a mai afirmat Ivan.
Toţi cei cinci jandarmi implicaţi în acest scandal au vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani şi lucrează în cadrul IJJ Gorj de cel puţin zece ani, niciunul nemaifiind implicat până acum în anchete penale.