Ludovic Orban a declarat că sesizarea Guevrnului este puerilă şi fără fundamnet, bazându-se doar pe o notă a unui director.
„Nu îmi dau seama pe ce se bazează plângerea la DNA, nu găsesc nimic. Sesizarea Guvernului este puerilă și fără fundament! Pe mine nu m-a întrebat nimic Corpul de Control al Guvernului. Nu am fost nici chemat la DNA.
Contractul de credit furnizor este unul legal, care a mai fost utilizat. Corpul de Control se bazează, în acuzațiile împotriva mea, pe o notă a unui director care vorbește despre o discuție cu mine. Eu știu că deciziile se iau pe un act, nu pe o discuție verbală. Dar, și dacă aș fi luat această decizie, nu era nimic ilegal. Singura dovadă că eu aș fi luat acea decizie e ceea ce a spus acel director”, a spus Ludovic Orban, la Antena 3.
Corpul de Control al premierului arată în raport că Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce a generat o pagubă de 388,7 milioane lei.
Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.
Pentru modernizarea DN 67C, CNADNR a achitat prin ordin de plată, de la bugetul de stat, 49.994.542,18 lei, reprezentând de asemenea o pagubă la buget.
Firma Romstrade era condusă şi atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fapte de corupţie în acest contract.