Victor Ponta a făcut anunţul la debutul şedinţei Executivului de miercuri.
„Astăzi vreau să adoptăm un act normativ referitor la bunurile confiscate. Finanţele şi Justiţia, v-aţi înteles, da? Bunurile imobile confiscate vor fi valorificate fie intrand in proprietatea instituţiilor publice, fie, dacă nu există niciun fel de instituţii publice care să folosească acele bunuri, să treceti la partea de valorificare care presupune mai mult timp”, a spus Ponta.
Premierul i-a cerut totodată ministrului Justiţiei să prezinte, până la sfârşitul lunii aprilie, proiectul privind Agentia Naţională de Recuperare.
CITEŞTE ŞI Kovesi: Degeaba trimitem persoane corupte la puşcărie, dacă nu le luăm şi averea
Conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în proprietate, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, săptămâna trecută, că unele persoane anchetate pentru corupție primesc mai ușor vestea că vor fi reținute sau arestate preventiv decât că s-a pus sechestru pe averea dobândită în mod ilicit.
Șefa DNA a adăugat, în același context, că recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toate instituțiile statului.
„Există un efort al procurorilor pentru a indisponibiliza bunuri, există un efort al judecătorilor când soluționează aceste dosare, pentru a verifica legalitatea instituirii măsurilor, acuratețea datelor de identificare a bunurilor indisponibilizate și cred că este extrem de important ca și organele fiscale să execute hotărârile judecătorești de condamnare.
Degeaba trimitem persoane corupte la pușcărie, dacă nu le luăm și averea. Din păcate, sunt situații în care sunt persoane care execută pedepse privative de libertate, instanțele de judecată au decis confiscarea averii lor și, cu toate acestea, organele financiare nu le-au executat. Și este trist să vezi când o persoană condamnată pentru corupție iese din penitenciar, se duce în vila lui de lux, își conduce mașina de lux, cu toate că statul ar trebui să confiște efectiv aceste bunuri”, a explicat Kovesi.
În opinia sa, bunurile provenite din infracțiuni ar putea fi administrate și valorificate în mod corespunzător de stat.
„Sunt foarte multe instituții publice care plătesc chirie. Ar putea statul român ca bunurile pe care le confiscă să le administreze ca un bun proprietar iar aceste instituții să nu mai plătească chirie, ci să se mute în sedii care sunt confiscate. Ar fi un semnal foarte bun”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.