Miniștrii de externe ai celor șapte mari puteri economice mondiale (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada) participă la a doua lor reuniune în acest format, fără Rusia, după expulzarea acestei țări din G8 ca urmare a anexării Crimeii, anul trecut.
‘G7 subliniază legătura strânsă între o punere în aplicare completă a acordurilor de la Minsk (de către Rusia) și sancțiunile internaționale’, au afirmat miniștrii, într-un comunicat comun difuzat la finalul unei reuniuni la Lubeck, în nordul Germaniei.
‘Sancțiunile nu sunt un scop în sine. Durata lor este în mod clar legată de punerea în aplicare completă a acordurilor de la Minsk de către Rusia și de respectarea suveranității Ucrainei’, au mai afirmat șefii diplomațiilor țărilor G7. Ei au îndemnat Moscova să ‘ia măsuri eficiente pentru a stopa susținerea acordată combatanților separatiști’ în estul Ucrainei pe la frontiera rusă, potrivit Agerpres.
Parisul și Berlinul, cele mai implicate capitale europene în acest dosar, au subliniat în repetate rânduri importanța unei poziții ferme și unite a țărilor occidentale, exprimându-se în același timp în favoarea menținerii unui dialog cu Rusia, partener inconturnabil în alte dosare importante, precum terorismul și conflictul din Orientul Mijliociu.
Citeşte şi Berlinul, Moscova şi Parisul, „profund îngrijorate” de situaţia din Ucraina. Cer încetarea focului
Șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier a declarat marți seara că nu este posibilă pentru moment reconstituirea G8 cu Rusia. ‘Drumul spre aceasta trece prin reglementarea conflictului ucrainean’, a subliniat Steinmeier.
Luni seara, la Berlin, șefii diplomațiilor germană, franceză, rusă și ucraineană, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Serghei Lavrov și Pavlo Klimkin, și-au exprimat ‘profunda îngrijorare’ ca urmare a încălcării armistițiului în Ucraina. Ei au subliniat importanța începerii unui proces politic ce ar urma să ducă la organizarea de alegeri locale în estul Ucrainei.