Noi indicii despre misterioasa materie întunecată

O echipă de oameni de știință a anunțat descoperirea unor dovezi clare care indică faptul că materia întunecată - misterioasa formă de materie despre care se crede că reprezintă majoritatea covârșitoare a masei Universului - ar fi mai dinamică decât se credea, informează AFP.
Filip Stan
15 apr. 2015, 19:32
Noi indicii despre misterioasa materie întunecată

Teoretizată de fizicieni încă din anii ’30 ai secolului trecut, materia întunecată nu poate fi observată prin telescoape sau prin alte mijloace, existența sa fiind demonstrată doar indirect, prin evidențierea efectelor gravitaționale pe care această misterioasă materie le exercită asupra materiei ordinare, vizibile.

Calculele bazate pe Modelul Standard din cosmologie indică faptul că aproape 85% din masa Universului este reprezentată de materia întunecată care formează niște aglomerări ce cuprind galaxiile pe o vastă pânză cosmică.

Până acum cam acestea erau toate datele existente despre materia întunecată, susține coordonatorul acestui studiu, astrofizicianul Richard Massey de la Universitatea Durham (nord-estul Angliei).

„Tot ce știam până acum despre materia întunecată este că pur și simplu se află peste tot prin Univers, imobilă, că influențează gravitațional materia din jur și cam atât”, a declarat el într-un interviu oferit agenției franceze de presă, potrivit Agerpres.

„Am descoperit că de fapt această materie misterioasă deține câteva trucuri în mânecă — ea poate influența materia ordinară și în alte moduri, prin alte forțe” (în afara gravitației), a adăugat el.

Noile informații despre materia întunecată au fost obținute cu ajutorul telescopului orbital Hubble și a telescopului VLT (Very Large Telescope) aparținând Observatorului European Austral, din Chile. Cele două instrumente de mare putere au observat coliziunea simultană a patru galaxii îndepărtate din centrul unui roi galactic aflat la 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ.

Atenția astronomilor a fost atrasă de faptul că o aglomerare de materie întunecată părea să rămână în urmă, defazată față de galaxia pe care o înconjoară. Această defazare nu este deloc neglijabilă, fiind vorba de aproximativ 5.000 de ani lumină sau 50.000 de milioane de milioane de kilometri.

Această defazare a fost aparent provocată de „o ceață” formată din particule de materie întunecată și atomi de hidrogen, care a încetinit deplasarea aglomerării de materie întunecată, conform lui Massey. Este ca și cum ai încerca să înaintezi printr-o substanță vâscoasă și densă care îți încetinește mișcările, a explicat Massey. „Materia întunecată (a respectivei galaxii) a pornit pe o traiectorie diferită și a ajuns într-un cu totul alt loc. Este un lucru extraordinar pentru că nu l-am observat până acum în cazul altor galaxii”.

Cercetătorii nu cunosc care sunt cauzele acestei interacțiuni, putând fi vorba de o forță fizică încă necunoscută sau de o manifestare a unei forțe deja catalogate de fizicieni, dar exclud cu certitudine că ar fi vorba despre gravitație.

Detaliile acestui studiu sunt publicate în ultimul număr al revistei britanice Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (RAS).

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l pui în dulap ca să scapi de mucegai și mirosuri neplăcute. Are foarte multe proprietăți
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării