Cum dădea ordine Nicuşor Constantinescu să fie atacată DNA în presă. Rechizitoriul procurorilor

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat şi conflict de interese. În rechizitoriul procurorilor apar interceptări în care şeful suspendat al CJ Constanţa le cerea jurnaliștilor să atace DNA. 
Ionela Marcu
16 apr. 2015, 12:48
Cum dădea ordine Nicuşor Constantinescu să fie atacată DNA în presă. Rechizitoriul procurorilor

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, le comanda jurnaliştilor de la cotidianul „Telegraf” din Constanţa şi de la televiziunea TV Neptun şi chiar îi ameninţa să desfăşoare ample campanii de presă împotriva procurorilor DNA, scrie Agerpres.

Aceste detalii apar în rechizitoriul prin care Nicuşor Constantinescu a fost trimis joi în judecată de DNA, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu şi conflict de interese.

Cotidianul „Telegraf” şi TV Neptun aparţin lui Gabriel Strutinsky, bun prieten şi partener de afaceri cu Nicuşor Constantinescu, cele două entităţi de presă beneficiind de importante sume de bani de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa.

„Din conţinutul interceptărilor telefonice rezultă că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel exercita o influenţă covârşitoare asupra conducerii cotidianului „Telegraf” şi asupra televiziunii TV Neptun. Astfel, în perioada în care se afla în arest la domiciliu, inculpatul a luat legătura, fie direct, fie indirect, cu reprezentanţii celor două canale media, cărora le-a trasat politica editorială, comandând ample campanii de presă îndreptate în sprijinul poziţiei sale procesuale şi împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii notează că Nicuşor Constantinescu „avea o poziţie de totală şi necontestată autoritate asupra conducerii ziarului şi televiziunii cărora le-a dictat ce subiecte să abordeze şi cât de des să o facă, le-a livrat materiale, i-a ameninţat şi le-a reproşat atitudinea de pasivitate pe care, în opinia sa, o manifestaseră faţă de situaţia sa, după ce instanţa luase faţă de el măsura arestului la domiciliu”.

La dosar există mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice, în care Nicuşor Constantinescu le dicta jurnaliştilor cum să scrie despre abuzurile pe care procurorii le-ar fi făcut împotriva lui.

CITEŞTE ŞI Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar

Astfel, la data de 12.03.2015, Nicuşor Constantinescu a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului „Telegraf”, căreia i-a imputat lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale.

„Nicuşor Constantinescu: Băi, Mona, ce se întâmplă la voi acolo, mă? Eu… M-aţi dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie şi mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ţi-aş, zici că… totul e ok! Scriu doar ăştia care mănâncă c… de mine şi de Sorin şi de Mazăre! Nu se poate! Chiar aşa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferinţă de presă, dar când l-a reţinut pe Strutinsky şi l-a arestat, am făcut o conferinţă de presă publică!

Monalisa Popa: Da, da, da…

Nicuşor Constantinescu: Care ar trebui reluată în permanenţă ca şi temă, da?! Pe urmă aţi fost controlaţi voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru, da? Şi la TV Neptun, Soti, şi la Telegraf, că eu aş fi făcut! Voi nu scrieţi nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăştia din rechizitoriu din „Ziua de Constanţa” şi din alte publicaţii pro acestui… sistem care ne urăşte şi voi nu faceţi?! Ce aţi dat? Eu stau acasă şi citesc în fiecare zi! Aţi dat luni o pagină jumate şi atât! Şi în rest, aţi dat interviuri cu dl. vicepreşedinte Dragomir, care… ce şmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… şi hotărârile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi întrebat: ‘Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu eşti la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca şi preşedintele, tu, vicepreşedinte, şi ceilalţi consilieri judeţeni?

Monalisa Popa: Am înţeles…

Nicuşor Constantinescu: Nu-i normal să puneţi aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

Monalisa Popa: Am înţeles, am înţeles.

Nicuşor Constantinescu: Mă, ţi-am mai spus de câteva ori şi nici nu mai te sun, mă, şi nici nu mai dau nicio relaţie! Eu nu vă spun vouă ce aveţi de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitaţie publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun, şi la alte… şi voi nu scrieţi nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă ! Toţi!!!

Monalisa Popa: Am înţeles, o să dăm…

Nicuşor Constantinescu: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat!!! Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau ieri „Evenimentul Zilei”, tu nu vezi ce scriu? Din rechizitoriul meu? Că am vorbit eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e şi avocatul meu, să-l întreb: ‘Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, aşa cum am spus în conferinţa de presă?!’

Monalisa Popa: Nu e niciun secret…

Nicuşor Constantinescu: E vreun secret??? Da…? Nu scrie pe magistrati.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA şi această jigodie împuţită de Andrei, de aici??? Da’ voi…nu vă interesează şi voi nu luptaţi pentru noi, mă, staţi liniştiţi, vă luaţi salariul bine mersi, înţelegi? Şi vă doare în c…de tot ce se întâmplă! Înţelegi??? Până în ziua în care o să vă ia şi pe voi să vă aresteze, să vedeţi cum este, înţelegi?

Monalisa Popa: Ştii că nu e aşa…

Nicuşor Constantinescu: Cum să nu ştiu, deci nu există nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasă, sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu eşti în stare, nici tu, nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, daţi… aşa, ştiri care vin, cum vrea unul sau altul!

Monalisa Popa: Am înţeles, o să…

Nicuşor Constantinescu: Ai înţeles pe dracu’, nu ai înţeles nimic, mă!!!

Monalisa Popa: Ei….”.

Anchetatorii susţin că, din tonul discuţiei, se desprinde dominarea clară exercitată de Nicuşor Constantinescu asupra directoarei cotidianului „Telegraf”, Monalisa Popa, ale cărei singure replici sunt în general „da” sau „am înţeles”.

Urmare a acestor discuţii, reprezentanţii cotidianului „Telegraf” s-au conformat solicitărilor lui Nicuşor Constantinescu şi au declanşat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susţinerea poziţiei acestuia şi în încercarea de a proba netemeinicia acuzaţiilor formulate împotriva lui.

Astfel, din data 13 martie 2015 şi până la data de 4 aprilie 2015, cu excepţia duminicilor când ziarul nu apare, cotidianul „Telegraf” a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăţiei lui Nicuşor Constantinescu, acest lucru arătând influenţa deosebită pe care o are Nicuşor Constantinescu asupra ziarului, a cărui politică editorială o controlează în mod direct şi nemijlocit.

În mod similar, la data de 13.03.2015, Nicuşor Constantinescu a purtat o discuţie cu martorul Diceanu Gabriel Constantin, în cadrul căreia cel dintâi i-a reproşat insuficienta expunere mediatică a apărării sale.

„Nicuşor Constantinescu: Da? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da? Graduală! Pe problema aia, pe problema… nimeni nu zice nimic! Absolut nimic! Şi eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu? Fac şi pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum ştii!

Diceanu: Eu am văzut… ştiu, păi, da. Păi i-am spus lui Victor, da’ eu am văzut astea date-n presă, cel puţin în presa locală!

Nicuşor Constantinescu: Băi, Gabi, hai, mă! (înjurătură obscenă) Facem mişto unul de altul sau ce facem?

Diceanu: Nu…

Nicuşor Constantinescu: N-ai văzut nimica, mă!!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate şi atât!!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Şi-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit Victor Radu, de 2 lei! Aia ai văzut tu!

Diceanu: Şi ştiri…

Nicuşor Constantinescu: Ce-am văzut şi eu! Da? Atât!!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule??? Ţi-am explicat româneşte!

Diceanu: Da, dom’le, am înţeles, o să se facă!”.

Nicuşor Constantinescu a mai purtat o discuţie la data de 13.03.2015 cu un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

„X: Da.

Nicuşor Constantinescu: Ai primit alea?

X: Am primit, acuma îi dădeam şi lu’… Victor Radu.

Nicuşor Constantinescu: Aşa, dă-i exact cum ţi-am dat eu scris, că e punctual făcut!

X: Da. Da, le transmit şi colegilor…

Nicuşor Constantinescu: Citeşte ca să înţelegi şi tu, dă-i şi lui Victor Radu, că ştie subiectul, pentru că a fost la New York şi-l ajut cu treaba asta, da?

X: Da! Da, da, da, normal!

Nicuşor Constantinescu: Şi dă-i şi interviul, tot, brut, să facă ce vor şi ei, nu numa’… nu dai numai o ştire de 2 minute! Dă tot… ce ţi-am dat interviul!

X: Acuma-l trimit pe tot la Constanţa, Victor Radu mi se pare că s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.

Nicuşor Constantinescu: Bine. Să trăieşti.

X: Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere”.

Potrivit DNA, persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deţinută de SC Soti Cable Neptun SRL, iar discuţia arată puterea lui Nicuşor Constantinescu de a solicita ca televiziunea respectivă să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecţiuni.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'