„Ca o noutate, anul acesta vom începe lucrări de modernizare și de extindere a Bazei aeriene de la Câmpia Turzii, ele constând în extinderea platformelor de parcare și refacerea pistei, dar și elemente de comandă și control, care vizează dirijarea și coordonarea zborurilor”, a precizat Mircea Dușa.
El a mai spus că lucrările vor începe în partea a doua a anului în curs și că vor dura circa șase luni.
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, participă joi la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului româno-american Dacian Thunder 2015, care are loc la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.
Mircea Duşa: Cele două comandamente NATO din România vor funcţiona în Bucureşti
„Organizăm mai multe exerciții de pregătire și instruire, în comun cu partenerii noștri din SUA, atât la nivelul forțelor terestre, cât și la nivelul forțelor aeriene și a forțelor navale. De asemenea, organizăm exerciții în comun cu partenerii din NATO și UE. Aici, la Baza aeriană de la Câmpia Turzii, deja am avut un exercițiu în acest an, organizat tot cu forțele aeriene din SUA, cu avioanele F16, acum este acest exercițiu la care participă 300 de militari, 350 de militari ai SUA, cu 11 avioane A10 și 4 avioane MIG și elicoptere din dotarea Bazei aeriene din Câmpia Turzii. Urmează un alt exercițiu de pregătire în comun, tot al forțelor aeriene române cu forțele aeriene din Portugalia, revin forțele aeriene din SUA. Aceste exerciții au scop pregătirea în comun, creșterea gradului de interoperabilitate, pregătirea din punct de vedere tehnic, a tehnicilor de luptă, pregătirea personalului tehnic și a controlorilor și dirijorilor de trafic”, a menționat Mircea Dușa.
Exercițiul româno-american „Dacian Thunder 2015” se desfășoară între 27 martie și 7 iulie, la Câmpia Turzii.
Forțele Aeriene Române participă la exercițiu cu aproximativ 300 de militari, piloți și personal tehnic, patru aeronave MiG-21 Lancer și șase elicoptere IAR-330 Puma (de tipul Socat și Medevac) iar Forțele Aeriene Americane cu aproximativ 350 de militari, 11 aeronave A-10 și tehnica de deservire aferentă.
Exercițiul are ca obiectiv creșterea nivelului de interoperabilitate și îmbunătățirea nivelului de antrenament al personalului român și american, prin executarea zborurilor în comun.