Declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu legate de votul prin corespondenţă şi cel electronic a stârnit o reacţie dură din partea fostului preşedinte Traian Băsescu.
Tăriceanu afirma că votul prin corespondenţă şi cel electronic prezintă deficienţe din cauza „posibilităţii de alterare a votului, ca să nu spun chiar de fraudare”: „Pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate nu cred că e o mare problemă. Deci, trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu această chestiune”.
Traian Băsescu l-a taxat pe şeful Senatului, numindu-l „liberalul roşu”.
„Am văzut şi auzit declaraţiile „liberalului roşu” cu referire la mici şi bere sau la vînzarea voturilor pe care ar face-o românii din străinătate.
Este evident că nu ştie nimic despre cele 5,2 milioane de români trăitori în afara frontierelor care n-au plecat la muncă de bine ce le era, care au sufletul pîrjolit de dorul de casă şi sunt cetăţeni români .
El crede că totul se tranzacţionează, inclusiv sufletul sau dragostea de ţară. Şi pentru că vorbeşte de cumpărat voturi, o să-i amintesc că, în 2008, cînd a distrus finanţele ţării pentru a cumpăra voturi cu bani publici (ce ironie ca tocmai el să vorbească de cumpărat voturi), ţara a fost salvată chiar de remiterile românilor din diaspora, pe care acum îi desconsideră.
Pe 16 noiembrie 2014, românii din diaspora au catalizat votul împotriva imposturii.
Probabil „liberalul roşu” vrea să joace pînă la capăt partitura scrisă de plagiator.
Partidele politice au obligaţia să le asigure exercitarea dreptului la vot. Altfel, riscă o reacţie imprevizibilă a electoratului în 2016.
Oare de ce PSD-iştii lui Ponta şi PNL-liştii lui Iohannis, cot la cot, în Parlament, au respins legea votului prin corespondenţă iniţiată de Eugen Tomac? O fi un USL deghizat ?
Pe mine, personal, nu mă mai interesează voturile, dar ţara da, iar românii din diaspora sunt parte din ţară. Lăsaţi-i să voteze”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.
CITEŞTE ŞI SCRISOAREA unei mame către Klaus Iohannis: „V-au votat, dar n-au primit nici mici, nici bere!”
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat în ianuarie 2015 că votul prin corespondenţă şi cel electronic prezintă deficienţe, din cauza „posibilităţii de alterare a votului, ca să nu spun chiar de fraudare”.
„Pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate nu cred că e o mare problemă. Deci, trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu această chestiune”, a spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai spus că votul electronic „poate să fie o soluţie la prima vedere” dar comportă „complicaţii tehnice care au fost relevate de specialişti din domeniu”. „Şi mai are o mare problemă: nu putem într-un timp foarte scurt după închiderea votului să verificăm dacă nu există vot dublu, şi electronic şi pe listă”, a precizat el.
Tăriceanu a susţinut că „deficienţa majoră” de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 a fost legată de „incapacitatea anticipării participării la vot”.
Totodată, liderul Senatului a explicat că la alegerile din România sunt prea multe voturi pe listele suplimentare, fapt ce „a dus de multe ori la concluzia de suspiciuni de fraudă şi probabil foarte întemeiate”. „Probabil că au avut loc aceste fraude fără ca să existe posibilitatea unui control astel încât un astfel de sistem cu liste electorale, înscrieri până la o anumită dată limită, ar permite eliminarea acestor posibilităţi de fraudă şi în interior”, a spus Tăriceanu.
Liderul Senatului a explicat că la alegerile din România sunt prea multe voturi pe listele suplimentare, fapt ce „a dus de multe ori la concluzia de suspiciuni de fraudă şi probabil foarte întemeiate”.
„Probabil că au avut loc aceste fraude fără ca să existe posibilitatea unui control astel încât un astfel de sistem cu liste electorale, înscrieri până la o anumită dată limită, ar permite eliminarea acestor posibilităţi de fraudă şi în interior”, a spus Tăriceanu.