„Vreau să mulțumesc președintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru această relație stabilă între UDMR și Guvernul de la Budapesta. Și mă bucură în mod special că există încredere reciprocă între cele două părți. Există un consens total cu prietenii de aici, consens la nivel de societate, în ce privește trei lucruri: fiecare maghiar, fiecare persoană de etnie maghiară are dreptul să obțină cetățenia maghiară, dacă o obține, are drept la vot. În al doilea rând, are drept în conformitate cu standardele europene, fiecărei comunități minoritare îi revine dreptul la autonomie. Mai trebuie să vă spun că UDMR are nevoie de acest lucru în situația specială care există. Trebuie să fie o legătură între cele două țări și între maghiarii din Transilvania și cei din Ungaria. UDMR are un rol esențial și dacă analizez un pic istoria, este foarte clar că interesul Ungariei și României deopotrivă este cooperarea și pentru ca aceasta să aibă loc, un rol esențial este jucat de UDMR. Calitatea cooperării nu va depinde de noi„, a declarat vicepremierul Ungariei, potrivit Agerpres.
Acesta a dat asigurări asistenței că „Ungaria vă sprijină, indiferent ce se întâmplă, oricând veți putea conta pe Ungaria”.
Semjen Zsolt a susținut că nu trebuie în mod obligatoriu să existe politețe, ci sinceritate și că așa cum a transmis și premierul ungar în mesajul său, Europa și alte locuri din lume traversează o perioadă dificilă și că trebuie văzut care sunt soluțiile și care sunt alianțele pentru a le soluționa.
„Nimeni nu s-a gândit gândit după aderarea la UE că inscripțiile bilingve reprezintă o problemă, imnul Ungariei încă reprezintă o problemă (…) Colegiul Miko, o altă problemă, este vorba despre retrocedarea imobilelor care au fost furate de regimul comunist și iată că această problemă retroactiv aduce pe tapet subiectul. Și iată că dascălii de acolo sunt intimidați și alți membri ai comunității se află în această situație. Și după aderarea la UE nu ne-am gândit că ajungem în această situație ca acele revendicări legitime ale unei comunități, și care există în documente acceptate de toate statele UE, pot reprezenta o amenințare pentru țară„, a susținut acesta, precizând că maghiarii din Transilvania nu au cerut niciodată ceva ce nu există în UE.
Semjen a arătat că trebuie respinse toate declarațiile care pun semnul de egalitate între revendicările legitime ale comunității maghiare și rasism, xenofobie, întrucât „noi, maghiarii, nu suntem mai prejos față de nicio națiune din Europa, față de nicio altă minoritate sau comunitate din UE”. „Dacă alții au voie, avem și noi voie. Nu putem accepta că suntem cetățeni de rangul II ai Uniunii Europene sau ai unei țări. Nu putem accepta niciun fel de negociere a acestor drepturi„, a subliniat oficialul ungar.
Semjen Zsolt a afirmat, totodată, că este nevoie de o reprezentare puternică a maghiarimii, că este necesară o solidaritate și că nu va putea fi acceptat nimic care să slăbească UDMR, „pentru că UDMR reprezintă în mod legitim comunitatea maghiară din Transilvania”.
Acesta a mai ținut să arate că tot ceea ce UDMR reușește să obțină în România va avea repercusiuni și asupra comunităților maghiare din Bazinul Carpatic.