Tăriceanu: Fantomele comunismului şi ale regimului Băsescu bântuie prin România

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că în România are loc un asalt asupra valorilor instituţiilor democratice, în care prezumţia de nevinovăţie a dispărut, el declarându-se "şocat" de faptul că procurorii vorbesc "cu nonşalanţă de planuri de arestări".  
Ionela Marcu
17 apr. 2015, 12:06
Tăriceanu: Fantomele comunismului şi ale regimului Băsescu bântuie prin România

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că libertatea individuală este desconsiderată şi încă „mai bântuie fantomele regimului Băsescu, pe lângă cele ale comunismului”.

„Astăzi, în România, asistăm la un asalt asupra valorilor fundamentale ale instituţiilor democratice. Libertatea individuală este, din nou, desconsiderată, vedem oameni care sunt bănuiţi că ar cădea sub incidenţa legii, dar libertatea lor pare, în ochii altora, să nu valoreze prea mult. Prezumţia de nevinovăţie a dispărut, sunt şocat când unii procurori vorbesc cu nonşalanţă de plan de arestări. Unde suntem? Este regretabil că nu numai fantomele comunismului mai bântuie prin România, dar şi fantomele regimului Băsescu. Privesc cu regret cum unii reprezentanţi tineri ai opoziţiei preiau discursul populist şi demagogic al lui Băsescu, discursul iresponsabil, care vizează distrugerea instituţiilor fundamentale”, a spus Tăriceanu.

Acesta a susţinut că este nevoie de o politică de responsabilitate, pe care o aşteaptă şi electoratul.

În opinia lui Tăriceanu, „modelele politice” din ultima perioadă – începând cu fostul preşedinte şi continuând cu „apropriaţii lui colaboratori sau colaboratoare” – nu trebuie urmate.

„Mă întreb de ce cancelarul Germaniei nu se dă cu bicicleta, nu sare cu paraşuta, nu poartă genţi scumpe. Nu e cu nimic mai prejos decât ceilalţi oameni dacă ai o atitudine sobră, responsabilă, şi cu privirea îndreptată spre viitor, către construcţie, nu către distrugere şi conflict”, a spus preşedintele PLR.

Pe de altă parte, Tăriceanu a amintit  de necesitatea revizuirii Constituției, însă nu în sensul de „peticire”, așa cum s-a procedat până acum, ci de rescriere a legii fundamentale într-o formulă complet nouă.

‘Revizuirea Constituției din păcate, până în momentul de față, tinde să fie mai degrabă o operațiune de peticire, de corectare a actualei Constituții. Eu cred că România are nevoie de ceva mai mult. Și anume de o Constituție complet nouă, de o nouă viziune, care să reflecte atât starea actuală de evoluție a societății românești și a societăților democratice în general, cât și să arunce o privire în perspectivă.

Și pentru că vorbim de revizuirea Constituției mi-aș permite să abordez și problema regionalizării care este strict legată de revizuirea Constituției’, a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că de foarte multe ori a întâlnit, în discuțiile legate de regionalizare, întrebări legate de aspectul administrativ al relocării unor instituții și a precizat că nu aceasta este esența regionalizării.

‘Din păcate, până în prezent, impresia mea este, și poate dacă greșesc îmi cer scuze, că proiectul de regionalizare este privit mai degrabă ca o operațiune pur administrativă.

Dacă vrem să facem o greșeală, vă garantez că adoptând un proces de regionalizare care se bazează pe o viziune sau un obiectiv administrativ, atunci eșecul e garantat. Am auzit nu o dată, mergând în țară, întrebări de genul: în viitorul proiect de regionalizare administrația fiscală în ce oraș este, unde va fi direcția de sănătate și așa mai departe. Dragii mei concetățeni, regionalizarea nu este despre relocarea birocrației, regionalizarea este despre un proiect prin care România să devină mai eficientă și mai competitivă’, a afirmat președintele Senatului.

El a dat chiar ca exemplu tipul de regionalizare care există în Germania și a povestit că deși împărțirea acestei țări în landuri s-a făcut după al Doilea Război Mondial cu scopul de a ține în frâu dezvoltarea ei pentru a nu redeveni o mare putere militară, totuși efectul a fost că Germania a devenit o mare putere economică.

‘Un model bun este cel al Germaniei. Germania, după război, din considerente politice, legate de teama țărilor aliate de a nu vedea din nou în Germania o mare putere militară, au hotărât împărțirea ei în landuri. Dar în același timp, tocmai pentru a evita pericolele au hotărât un guvern central slab și au dat autonomie foarte multă landurilor. Ceea ce inițial s-a dorit a fi o armă pentru menținerea Germaniei ca o țară slabă s-a dovedit în final că a fost arma cu care Germania a câștigat competiția pe toate planurile și mai ales economic‘, a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a participat vineri la Congresul UDMR, care are loc între 17 și 18 aprilie. Pe parcursul celor două zile de desfășurare a evenimentului, delegații UDMR au cuprins în program alegerea președintelui, modificarea Statutului și Programului Uniunii.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai