Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

Kelemen Hunor a fost reales, vineri, prin vot secret, la Congres, în funcția președinte al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), fiind singurul candidat pentru funcția respectivă.
Iulian Tudor
17 apr. 2015, 17:45
Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

Președintele Comisiei de numărare a voturilor, Biro Eniko, a declarat că au fost 575 voturi pentru realegerea lui Kelemen Hunor și zece voturi împotrivă.

Kelemen Hunor: Societatea românească nu acceptă momentan ideea de AUTONOMIE. E nevoie de răbdare

La cel de-al XII-lea Congres al UDMR, care se desfășoară vineri și sâmbătă, la Cluj, participă 778 de delegați.

Cine e Klemen Hunor

Kelemen Hunor s-a născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cârța, județul Harghita, potrivit site-ului oficial www.kelemenhunor.ro

A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară la Universitatea de Științe Agricole Cluj-Napoca, în 1993, și Facultatea de Filosofie din cadrul Universității ”Babeș Bolyai”, în 1998.

În 1989 a devenit redactor-șef adjunct (și co-fondator) al revistei culturale ”Jelenlét” (”Prezența”), apoi, între 1990 și 1997, a fost redactor la emisiunea în limba maghiară transmisă de Radio Cluj-Napoca, iar între 1993 și 1997 a fost redactor la revista culturală „Korunk”.

Kelemen Hunor a intrat în UDMR în 1997. Președinte executiv al UDMR (2007-2010), după ce a fost președintele Consiliului de coordonare al partidului din 1999, conform cdep.ro. S-a ocupat de mai multe campanii electorale, fiind șef de campanie UDMR la nivel național.

La 25 ianuarie 2011, Kelemen Hunor și-a depus oficial candidatura la șefia UDMR. A fost ales în această funcție, obținând 371 de voturi, în cadrul celui al X-lea Congres al Uniunii desfășurat în perioada 26-27 februarie 2011.

Între 1997 și 2000 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

În legislatura parlamentară 2000-2004 a fost deputat din partea județului Harghita, membru în Comisia de cultură, arte, mijloace de informare în masă. În legislatura 2004-2008 a făcut parte din Comisia de cultură, arte, mijloace de informare în masă, dar și din comisiile de anchetă comune privind efectuarea unui control parlamentar asupra activității Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune și privind activitatea Societății Române de Televiziune conform cdep.ro. A fost chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților (2005-2008).

În 2008 a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 21 Harghita, colegiul uninominal nr. 2. A fost chestor al Camerei Deputaților în sesiunile parlamentare decembrie 2008-februarie 2009 și februarie-septembrie 2009, precum și membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obținut un mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 2 din Harghita, cu 79,4% din voturi. Este vicepreședintele Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare și membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Kelemen Hunor a fost votat drept candidat la alegerile prezidențiale din 22 noiembrie 2009, în cadrul Congresului Reprezentanților Unionali (CRU), întrunit pe 27 iunie 2009, la Târgu Mureș. Și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central la 20 octombrie 2009. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale din 22 noiembrie 2009, furnizate de BEC, Kelemen Hunor a obținut în primul tur 3,83% din voturi.

A fost ministru al Culturii și Patrimoniului Național în perioada 18 decembrie 2009 — 6 februarie 2012, în cadrul guvernelor conduse de premierul Emil Boc. Între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012 a fost ministrul Culturii și Patrimoniului Național în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Kelemen Hunor a fost vicepremier și ministrul Culturii în Cabinetul Ponta III, în perioada 5 martie — 10 octombrie 2014.

La 17 iulie 2014, Consiliul Permanent al Uniunii Democrate Maghiare din România a decis ca președintele Uniunii, Kelemen Hunor, să candideze la funcția de președinte al României la alegerile din 2 noiembrie. Kelemen Hunor și-a depus candidatura la 22 septembrie 2014, la Biroul Electoral Central.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie 2014, Kelemen Hunor a obținut 3,47% (329.727 voturi).

Potrivit site-ului său oficial, a publicat, în 1995, volumul de versuri ”Mínuszévek” (”Anii minus”), distins, în 1996, cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, urmat de romanul ”A madárijesztők halála” (”Moartea sperietoarelor de păsări”) apărut în 1999 și de volumul de poezie ”Szigetlakó” (”Insularul”) apărut în 2001. De asemenea, are publicate peste 100 de articole în diferite reviste.

I-au fost decernate Premiul Litera-Budapesta (1996), Ordinul Steaua României în grad de comandor (2000) și Ordinul Crucea Mijlocie al Ungariei (2008) potrivit cdep.ro.

Este președinte al Fundației pentru Școală (Iskola Alapitvany) din Cluj-Napoca.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea o recoltă bogată și nu îți vei atrage necazuri. Puțini gospodari cunosc acest secret al prosperității
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy