Noi elemente ale anchetei asupra prăbușirii avionului Airbus 320 al companiei GermanWings au fost dezvăluite sâmbătă de ziarul american New York Times, citat de Paris Match, subliniind în special „orbirea” companiei față de tulburările psihologice ale lui Andreas Lubitz, copilotul care a provocat catastrofa, conținutul iPad-ului său- analizat de anchetatori – fiind revelator în acest sens.
Nici filiala low cost GermanWings și nici compania mamă Lufthansa, nici autoritățile nu au fost informate suficient despre tulburările psihologice ale lui Andreas Lubitz, potrivit New York Times, citată de Agerpres.
Cotidianul a arătat sâmbătă breșele în sistemul german care din cauza unei „omniprezente culturi a vieții private” a întreținut o formă de orbire cu privire la problemele reale ale copilotului, care și-a prăbușit avionul după ce îi preluase comenzile, împiedicându-l pe comandant să revină în cabină.
Același ziar amintește că mai multe cazuri similare s-au produs în istoria aviației. Potrivit Times, iPad-ul lui Andreas Lubitz a dezvăluit că acesta consultase, de altfel, pagini evocând catastrofe aeriene chiar înainte de plecarea sa în dimineața de 24 martie pentru cursa dus-întors Dusseldorf-Barcelona-Dusseldorf. El se interesa în special de dispariția în continuare neelucidată a zborului MH 370 al Malaysia Airlines, dar și de cazul zborului Mozambique Airlines, prăbușit în mod voluntar de comandantul de bord în Namibia în 2013. Această dramă costase viețile a 27 de pasageri și altor cinci membri ai echipajului.
Citeşte şi Catastrofa aviatică din Franţa: Medicii germani cer analize mai riguroase pentru piloţi
Andreas Lubitz s-a interesat, de asemenea, despre metode de suicid și despre sistemele care protejează cabinele, instalate după 11 septembrie cu scopul de a împiedica orice intruziune.
În urmă cu zece zile, ŤKölner Expressť evocase de asemenea cercetări asupra laxativelor, putând lăsa să se presupună că Andreas Lubitz ar fi putut recurge la ele pentru a-l îndepărta în mod voluntar pe comandant din postul de pilotaj. Înaintea dramei, comandantul Patrick Sondheimer părăsise cabina pentru a se duce la toaletă. Blocat în exterior de Lubitz, el nu a mai putut să revină în interiorul cabinei.
Anchetatorii citați de New York Times asigură că copilotul a consultat mai mult de 12 medici, căutând cu disperare tratamente pentru boli reale sau imaginare. Potrivit jurnalului, Andreas Lubitz nu a transmis niciodată angajatorului său concluziile medicilor care îl declarau inapt pentru muncă.
Lufthansa, deci, nu a fost niciodată informată cu adevărat despre degradarea stării psihologice a angajatului său, astfel încât conducerea companiei a putut afirma, după dramă, că totul indica faptul că Andreas Lubitz era „100% apt” să zboare. De fapt, un control medical efectuat de un medic specializat în aeronautică, la sfârșitul lunii august, nu relevase nimic anormal.