Românii au colectat selectiv în 2011 cu 40% mai multe ambalaje decât anul anterior

Eco-Rom Ambalaje, organizaţia deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a valorificat, în 2011, 34.416 tone de deşeuri de ambalaje de la populaţie, cu 40% mai mult decât anul anterior.
Cristina Dinu
21 mart. 2012, 18:32
Românii au colectat selectiv în 2011 cu 40% mai multe ambalaje decât anul anterior

Cele mai mari cantităţi colectate selectiv de către români în 2011 au fost ambalajele de hârtie-carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticlă (3.197 tone) şi metal (488 tone). Dintre acestea, creşteri semnificative au fost înregistrate în cazul deşeurilor de ambalaje din aluminiu – 216 tone de aluminiu, cu 245% mai mult decât în 2010 –, urmate de cele de tip PET – 10.369 tone de PET, cu aproximativ 68% mai mult decât anul precedent.

 „Ambalajele primare (sticle, PET, aluminiu) se găsesc, cu precădere, în gospodării. De aceea investiţiile strategice din 2011 au vizat extinderea serviciilor de colectare selectivă şi, automat, creşterea numărului celor cu acces la servicii, dar, mai ales, eficientizarea întregului sistem. Colectarea selectivă a deşeurilor nu înseamnă doar o baterie de containere colorate plasate în faţa blocului. Dincolo de această imagine, pentru funcţionarea sistemului de colectare selectivă, se realizează o serie de monitorizări, evaluări, modelări economice de costuri, campanii de informare şi educare, astfel încât acest punct constituit din cele trei containere colorate de colectare selectivă să adune cantităţi din ce în ce mai mari de deşeuri plasate corect în aceste recipiente. Susţinerea Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă de la populaţie a crescut cu 35% faţă de anul precedent, în timp ce investiţiile cumulate au crescut cu 65% faţă de 2010.” a declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Totodată, în 2011, Eco-Rom Ambalaje a reuşit să adauge 90 de localităţi noi pe harta colectării selective a deşeurilor de ambalaje care, în prezent, acoperă 240 de localităţi, aproximativ 25% din populaţia Romaniei – circa 5 milioane de români beneficiind de sistemul de colectare selectivă pus la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.

 „Mulţumim tuturor românilor care au reacţionat în urma campaniilor noastre de informare şi, chiar şi în ultimele luni de iarnă, în ciuda vremii nefavorabile şi a troienelor, au depus efortul de a se deplasa cu deşeurile la punctele de colectare aflate mai aproape sau chiar mai departe de locuinţă.a declarat Sorin Popescu.

Cantităţile de ambalaje colectate de la populaţie sunt însă doar o parte din totalul realizat. În anul 2011 Eco-Rom Ambalaje a valorificat în total 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piaţă de companiile afiliate sistemului (613.178 tone), îndeplinind cu succes obiectivul de valorificare de 57% impus de către legislaţie. Aceste rezultate se datorează creşterii susţinerii financiare pentru colectarea, sortarea şi transportul acestor deşeuri către capacităţile de reciclare, care s-a ridicat la aproximativ 8 milioane de euro, cu 17% mai mare faţă de anul precedent.

 „Rezultatele bune obţinute în 2011 confirmă, încă o dată, faptul că sistemul construit de organizaţia noastră este unul stabil şi eficient, în continuă dezvoltare. Acest fapt se reflectă în numărul de membrii-producători de bunuri ambalate din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, care a crescut cu 27%, ajungând la 2.301 companii la finalul anului 2011, şi în efortul financiar al acestora aflat în continuă creştere.” a declarat Sorin Popescu,Director General Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate au fost obţinute în ciuda creşterii constante a obligaţiilor de valorificare a deşeurilor de ambalaje. Pentru anul 2012, obligaţia totală de reciclare este de 55%, ţintă care a fost iniţial stabilită pentru 2013, dar devansată ulterior pentru a fi îndeplinită anul acesta. Creşteri semnificative se înregistrează şi în ceea ce priveşte raportarea separată a deşeurilor de ambalaje de tip PET – unde obiectivul de valorificare este de 55% anul acesta, cu 13 procente mai mare decat anul anterior – şi a celor din aluminiu – unde obiectivul este de 21%, cu 4 procente mai mare comparativ cu anul anterior.

Mai mult decât atât, anul 2011 a adus şi o serie de schimbări legislative care condiţionează modul în care trebuie îndeplinite obligaţiile de reciclare. Noile reglementări prevăd o documentare riguroasă a activităţii de raportare a ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, stabilesc cuantumuri minime de investiţii în dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă de la populaţie, respectiv 10 lei pentru tona de ambalaj pusă pe piaţă, şi impun un barem minim de reciclare a deşeurilor de ambalaje provenite de la populaţie, respectiv de 20% din cantitatea de ambalaje primare (de consum) puse pe piaţă.

 „Eco-Rom Ambalaje deţine încă de la înfiinţare un sistem avansat de verificare a datelor despre traseul deşeurilor. În anul 2011 am demarat o monitorizare şi o evaluare în teren, mult mai sistematizată şi mai riguroasă, a serviciilor de colectare selectivă de la populaţie. Am realizat inclusiv un sistem computerizat de semnalare a neregulilor, astfel încât, împreună cu partenerii locali, să putem acţiona prompt în remedierea acestora.” a mai declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

 Pentru anul 2012, Eco-Rom Ambalaje şi-a propus la nivel strategic extinderea serviciilor de colectare selectivă în gospodării, prin creşterea investiţiilor consolidate cu 42% faţă de 2011, concomitent cu creşterea randamentului acestora. Introducerea criteriilor de performanţă şi verificarea lor în teren alături de partenerii locali, administraţia locală şi de operatorii de salubritate autorizaţi să colecteze, este critică. Rezultatele scontate sunt creşterea calităţii serviciilor, cu impact asupra creşterii participării populaţiei şi, într-un final, creşterea cu minimum 25% a cantităţilor de deşeuri de ambalaje de hârtie, plastic, sticlă şi metal de la populaţie.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Răsturnare de situaţie la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”