Românii au colectat selectiv în 2011 cu 40% mai multe ambalaje decât anul anterior

Eco-Rom Ambalaje, organizaţia deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a valorificat, în 2011, 34.416 tone de deşeuri de ambalaje de la populaţie, cu 40% mai mult decât anul anterior.
Cristina Dinu
21 mart. 2012, 18:32
Românii au colectat selectiv în 2011 cu 40% mai multe ambalaje decât anul anterior

Cele mai mari cantităţi colectate selectiv de către români în 2011 au fost ambalajele de hârtie-carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticlă (3.197 tone) şi metal (488 tone). Dintre acestea, creşteri semnificative au fost înregistrate în cazul deşeurilor de ambalaje din aluminiu – 216 tone de aluminiu, cu 245% mai mult decât în 2010 –, urmate de cele de tip PET – 10.369 tone de PET, cu aproximativ 68% mai mult decât anul precedent.

 „Ambalajele primare (sticle, PET, aluminiu) se găsesc, cu precădere, în gospodării. De aceea investiţiile strategice din 2011 au vizat extinderea serviciilor de colectare selectivă şi, automat, creşterea numărului celor cu acces la servicii, dar, mai ales, eficientizarea întregului sistem. Colectarea selectivă a deşeurilor nu înseamnă doar o baterie de containere colorate plasate în faţa blocului. Dincolo de această imagine, pentru funcţionarea sistemului de colectare selectivă, se realizează o serie de monitorizări, evaluări, modelări economice de costuri, campanii de informare şi educare, astfel încât acest punct constituit din cele trei containere colorate de colectare selectivă să adune cantităţi din ce în ce mai mari de deşeuri plasate corect în aceste recipiente. Susţinerea Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă de la populaţie a crescut cu 35% faţă de anul precedent, în timp ce investiţiile cumulate au crescut cu 65% faţă de 2010.” a declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Totodată, în 2011, Eco-Rom Ambalaje a reuşit să adauge 90 de localităţi noi pe harta colectării selective a deşeurilor de ambalaje care, în prezent, acoperă 240 de localităţi, aproximativ 25% din populaţia Romaniei – circa 5 milioane de români beneficiind de sistemul de colectare selectivă pus la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.

 „Mulţumim tuturor românilor care au reacţionat în urma campaniilor noastre de informare şi, chiar şi în ultimele luni de iarnă, în ciuda vremii nefavorabile şi a troienelor, au depus efortul de a se deplasa cu deşeurile la punctele de colectare aflate mai aproape sau chiar mai departe de locuinţă.a declarat Sorin Popescu.

Cantităţile de ambalaje colectate de la populaţie sunt însă doar o parte din totalul realizat. În anul 2011 Eco-Rom Ambalaje a valorificat în total 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piaţă de companiile afiliate sistemului (613.178 tone), îndeplinind cu succes obiectivul de valorificare de 57% impus de către legislaţie. Aceste rezultate se datorează creşterii susţinerii financiare pentru colectarea, sortarea şi transportul acestor deşeuri către capacităţile de reciclare, care s-a ridicat la aproximativ 8 milioane de euro, cu 17% mai mare faţă de anul precedent.

 „Rezultatele bune obţinute în 2011 confirmă, încă o dată, faptul că sistemul construit de organizaţia noastră este unul stabil şi eficient, în continuă dezvoltare. Acest fapt se reflectă în numărul de membrii-producători de bunuri ambalate din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, care a crescut cu 27%, ajungând la 2.301 companii la finalul anului 2011, şi în efortul financiar al acestora aflat în continuă creştere.” a declarat Sorin Popescu,Director General Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate au fost obţinute în ciuda creşterii constante a obligaţiilor de valorificare a deşeurilor de ambalaje. Pentru anul 2012, obligaţia totală de reciclare este de 55%, ţintă care a fost iniţial stabilită pentru 2013, dar devansată ulterior pentru a fi îndeplinită anul acesta. Creşteri semnificative se înregistrează şi în ceea ce priveşte raportarea separată a deşeurilor de ambalaje de tip PET – unde obiectivul de valorificare este de 55% anul acesta, cu 13 procente mai mare decat anul anterior – şi a celor din aluminiu – unde obiectivul este de 21%, cu 4 procente mai mare comparativ cu anul anterior.

Mai mult decât atât, anul 2011 a adus şi o serie de schimbări legislative care condiţionează modul în care trebuie îndeplinite obligaţiile de reciclare. Noile reglementări prevăd o documentare riguroasă a activităţii de raportare a ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, stabilesc cuantumuri minime de investiţii în dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă de la populaţie, respectiv 10 lei pentru tona de ambalaj pusă pe piaţă, şi impun un barem minim de reciclare a deşeurilor de ambalaje provenite de la populaţie, respectiv de 20% din cantitatea de ambalaje primare (de consum) puse pe piaţă.

 „Eco-Rom Ambalaje deţine încă de la înfiinţare un sistem avansat de verificare a datelor despre traseul deşeurilor. În anul 2011 am demarat o monitorizare şi o evaluare în teren, mult mai sistematizată şi mai riguroasă, a serviciilor de colectare selectivă de la populaţie. Am realizat inclusiv un sistem computerizat de semnalare a neregulilor, astfel încât, împreună cu partenerii locali, să putem acţiona prompt în remedierea acestora.” a mai declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

 Pentru anul 2012, Eco-Rom Ambalaje şi-a propus la nivel strategic extinderea serviciilor de colectare selectivă în gospodării, prin creşterea investiţiilor consolidate cu 42% faţă de 2011, concomitent cu creşterea randamentului acestora. Introducerea criteriilor de performanţă şi verificarea lor în teren alături de partenerii locali, administraţia locală şi de operatorii de salubritate autorizaţi să colecteze, este critică. Rezultatele scontate sunt creşterea calităţii serviciilor, cu impact asupra creşterii participării populaţiei şi, într-un final, creşterea cu minimum 25% a cantităţilor de deşeuri de ambalaje de hârtie, plastic, sticlă şi metal de la populaţie.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!